Sholihah Collection

Happy 2nd Birthday Dian Adelia!

yayyyy
dah lama tak update blog
but izinkan i upload entry ni coz im so teruja!!!
nak share ngan u olss review i
review google pasal junglegym oun tak de la byk sgt
so nah, i bg keyword terbaru
tahun 2017
*org lain sume tak heran ngan indoor playground ha, dh biasa pegi... hahahah.. tp klu dr dulu i tau seronok gini, fuhhhhhhhh....*

JungleGym
Atria Shopping Gallery
Review Junglegym Atria

ok ok cut
dh tau kan, harijadi merupakan hari yg paling eksaited dlm diari tahunan i
harijd i dh tak brp eksaited
but eksaited gak la sbb time tu la dpt hadiah dr oppa
but now i menghitung hari utk harijd Dian!
yayyyyyy
7 Mac 2017!!
masuk je mac, i dh tak sabar

n for this year, i decided nk bawak Dian pegi indoor playground
yes, i jenis paranoid ckit,, ya, bkn ckit, byk
so, berbulan2 gak la i google psl the best indoor playground
bile i tanye review kat fb, response krik2 ckit
so i tekad la just choose n go berdasarkan review google

so i pilihhhhhhh
tadaaaa
Jungle Gym Playland!!!
tahniah la JungleGym coz berjaya menarik minat i to go there
JungleGym ade dua branch keh
Bangsar n Atria
Bangsar kecik ckit, but Atria besar byk
haaa gitu
so Bangsar entry fee dia murah sikit, utk toddler (above 2yr) RM30, kat Atria RM48
tp disebabkan Dian birthday girl, bawak MyKid, then dpt discount 50%
so, RM24 je u olls! I RM5, oppa RM5, locker RM1
ha ko, details i ceritakan expenses i


tba hari kejadian, pukul 630am dh bgn haaaa
dok asik ajak main
mcm tau2 je nk tuntut janji ha
i belikan dia cekak crown sbnrnye, tp DIan tak nak pki.. GGrrr!!!
nak ikat pulak, sehari sebelum tu, i trim rambut Dian
so jd pendek, susah ikat
sudahnye pki headband jee

 disebabkan bangun kul 630am, masuk kete trus tdo, tak smpat sarapan
tdo nyenyak lak tu
 
  
 JungleGym Atria Shopping Gallery ni kat Level 2 keh
cantek! just nice
kuar lif nmpk no. 2 besar ni
ha ko, trus i campak beg 
"dian, kaki mn Dian!!!!!!"
berbuih gak la mulut nk suh pose
dpt satu syot dh kira bagus

 otw ke Junglegym tu, elok je dia corner masuk ke Mothercare
ewahhhhhh
trus pegi tpt ni, radio control quad bike, selamba amik sekotak
amboiiiii....
cantek muke? sape nk byr
letak balikk cptttt

 
 tadaaaa
dia kat hujung lot okeh
 
 jgn lupe, bwk sock masing2
kasut leh simpan dlm tray ni
 then handbag sume simpan dlm locker

ok! Jom! Start Main!!!

 yeehhaaa
slide ni mmg i aim dh lama dh
sbb nmpk kat google
kematu gak la bontot naik slide ni.. hahahah
 bouncy2 ball pun adeeee

mende alah ni pun ade

 bola ni pun ade

 i tak risau lgsg sbb staff ade kat cni , rajin melayan Dian
 habis diheret kakak ni ke sana sini
slide bagai

smbil main tu, ape lg, start la soalan2 i..
ala, bkn soalan ape pun, saje je borak2 kosong.. ngeeeee

kat sini weekend rmi org tak?
ramaiiiiiiiii sgt kakk, penuhh ngan budak2, susah la nk main lapang2 gini.. so i suggest nk dtg cni weekdays la, puas hati ckit nak main...
mmmm, n ade la lagi soalan2 i tuu
tau la kan, i mmg suke bertanya byk soalan
g jumpe doc pun i dh siapkn list soalan nk tanye
so tpt ni pun kna la siapkan soalan
tp takyah la taip cni
hahahaha.. byk sgt
cukup la i conclude kat cni, i puas hati gile!!!!!!!!!
seronok gile!!!
nora bg 5 bintang!!!
kakak nak dtg lg!!!!

ok, jom sambung main
bonda ni byk ckp la..
tp korg, mainan kat cni byk gileeeeeee
banyak
okeh
gmbr pun byk, cume tak larat nak upload byk2

 slide ni lg seronok weh!!!!!!!
lajuuu n tinggi!!!
 i suke gile!!!!

  bapak dian lg suke!!!!

 i suke, tp bile Dian naik ngan i, slide jd slow ckit laaa
ngan oppa n kakak td lajuuu je turun slide haaa
haaaaa
 ape gelak2... tinju kang tau la!

 i bwk Dian masuk sini, tp dian tak suke ball kecik2 ni
bapak dian yg suke

 trampoline ni pun i suke
tp i takleh lompat atas ni
nnti bocor
deng!
ade lg satu trampolin, lg besar, tp adults still takleh lompat gakk
hahhaha
br berangan nk jump2 trampolin haa
 
 kul 1 Dian dh lapar
kat dlm ni ade indoor cafe
senang kan
byk jugak menu dlm ni
kebetulan dorg tgh shoot utk promo kafe diorg, dpt chicken free
laju je Dian bedal ngan air susu sekotak

 
 i ngan oppa tak leps peluang bgmbr gak la
Dian mn?
ooo dian main ngan kakak td.. 
*sudin, mak bg can tau....*
haahahah

pukul 4, i ngan oppa dh start pancit dh
wehhhh
dr kul 12 wehhh
4jam dh dlm ni
tgk gaya dian, mmg takkn stop main laaaaaa
naik turn slide ade la dlm 20x haaa

takleh jadik
drama pun drama laa
mmg drama pun
nk ajak balik mcm ajak bgaduh haaaa

ok Dian, bonda janji
nnti kte dtg lg
uwaaaaaaa!!!
nangis lg, so i pikul je bwk dia kua

 masuk kete bancuh susu, zasssss
tdo
nyenyak
setel

otw balik abg am ajak singgah Dengkil
beli apam balik crunchy
weh sedap weh!!!
tak pnh i mkn apam balik sedap gini
dia mcm mn tau
dia tebal ckit je then rangup gile
rase mentega dia tu.. fuhhhh,, terasa2 dlm mulut
filling dia pun cukup rasa haaaaa, meletup2 rasa dia dlm mulut
weh sedappp wehhhh
sedap gile!!!
8kpg setel, i ngan oppa makan


ok Dian
Selamat Harijd dr bonda n ayah
hope Dian sentiasa sihat walafiat, riang gembira, jd anak yg solehah (anak si Solehah mmg dah betul, tp nk kna jd anak yg solehah ha, hahahaah), dan sentiasa dlm lindunganNYA
bonda n ayah love u so much

xoxo
published

Cerita Car Seat Dian Adelia

ari ni terpaggil untuk cerita psal car seat Dian Adelia
lately ni terbaca news psl accident melibatkan baby
 takut, sedeh, scary sume ade kalau melibatkan child safety ni..

 
car seat Dian Adelia beli dh lamaaaaa sgt
time Dian Adelia br 2mth
belum abis cuti bsalin dh prepare beli
kat AEON, ade 20%...ha, untung ckit
Sweet Cherry LB303 Dean Car Seat
this type suggested by MakTeh
i tanye , ecah , carseat ape yg best, dia ckp yg ni
so i beli yg ni
so bad huh, lgsg tak buat research sndr
kan i ckp, time pregnnt i tak buat research lain pun
i research psl tpt bsalin jee
duh..
padahal byk sgt bnda yg kte bole buat research
psl breasfeeding, carseat, stroller, baby wrap, berpantang, bengkung czer, jamu
bykkkkk
n i tak tau psl sume2 ni
so rmi la yg jd mangsa i bertanya time cuti bsalin tu

  
kes i..
beli dh lama, pakainya tidak

 
 kiri tu time 1st time i anta Dian Adelia ke umh bs
waktu tu seminggu sblm masuk keje
i dh train anta Dian Adelia ke bs
jenuh la mcm2 letak kat car seat nak bg Dian Adelia ralit
so far time ni Dian Adelia byk tdo
but i pun tak selalu anta Dian Adelia sorg2 ke umh bs
selalunya oppa ade
so i takde ape nk risau

   

 Sweet Cherry LB303 Dean Car Seat  
My review:
i dunno how to review bout car seat
coz i pun tak byk info , knowledge n experience bout car seat
but, honestly, for me, im satisfied
worth to buy
nampak Dian Adelia selesa kat dlm ni
dia jenis yg tinggi punye car seat
so far, ya , its good..
tahan lama i guess
sbb now Dian Adelia dh 1y6m, i juz tanggalkan cushion oren tu utk fitkan Dian Adelia dlm tu.. 
owh, car seat ni ade 3, what we call that
incline ye?
ha, bole baring mengholong mcm ni, half baring, n duduk
mengholong, haih, i dunno, thos word came from ecah.. hahaah 
i jarang gune yg lain, i selalu baringkan je
sbb now if i dudukkan Dian Adelia, wahh, tgn dia, merayap2 kat gear
kdg tu tetibe je kereta mengaum, rupenye Dian Adelia tuka ke gear N
bahaya ok..

  
then, ceritanya, i pernah praktis anta Dian Adelia sorg2 ke bs dlm umur dia 4-5 mth tu
ooiiiii nangis selok woiiiiiii
sekali perjalanan nk balik umh, ade la dlm 5-6 kali i berhenti kete tepi jalan nk calm kan dia
kdg takleh calm tu, mmg kna df la
df Dian Adelia bkn sekejap 
kdg tu smpi setgh jam ha Dian Adelia tak nak lps df
i pulak jenis takut dgr dia nangis lama2
kalau mil i panggil Dian Adelia ni nangis jenis ketohhhh
haa ketoh...
jenis nangis yg jeritttttt lamaaa pjgggg tu tetibe dh tak dgr suara
haaaaa
takut wehhh i dgr
rase mcm tetbe nk tputus nafas
scaryyy bile ingat balikkkk
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pjggggg gilee then tetibe hilang suara
i cuak la ape lg
dh la tgh drive
nak berhentikan kereta kdg bukan senang
jalan pulak lalu jalan kg n sempit
mn maunye tetibe nk berhentikan kete kat tepi mcm tu je

so kesudahannya, i ckp ngan oppa
kte g keje n balik keje sama2
dia drive, i handle anak
so, mmg sedap la Dian Adelia
df, tdur, main dgn i je kat blkg

makanya carseat tu jd tukun kat umh

sehingga la
ku sangka panas hingga ke ptg
sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiii hujan lebat daaaaaa
tak pepasal je oppa kena keje masuk syif
apa hallll?????
uihh, i punye takleh terima kenyataan tuuu
ade dlm sebulan gak la i badmood
dia punye bikin panasss tuuuu
haaaaaaa..
jgn bygkan...
coz i benci gile psl isu ni...

bile oppa kna masuk syif, maksudnye waktu keje ktorg dh tak sama
nak tak nak i kna drive Dian Adelia sorg2
nk dekat sebulan gak training Dian Adelia
but, its not easy beb
seriusly... its not easy
berpeluh dlm kete weh nak biasakan diri
budak yg biasa kena pangku, tetibe kna duk carseat 
mmg nangis selok sajee
i ngan oppa dh pening dh

ni time ari pertama i berjaya drive Dian Adelia
not sorg2
oppa teman duk blkg
i drive dr umh ke opis
 ni sehari sebelum oppa start keje syif

n yesss..
ni ari pertama bonda drive Dian Adelia sorg2
alone
pg pegi keje
ngan balik umh
ari pertama ok
sgt ok

n its berterusan
i mmg kna belaja kentalkn hati bile dgr dia menangis ke, nk panjat carseat ke
but dh lain sikit dgn time dia nangis selok waktu dia kecik ngan waktu dia dh besar ckit
time kecik, buat la ape pun nk calmkan dia, tak jalan, df n dukung je yg jalan
but bile dh besar ckit, haaa, i bole bg dia toys, foods untuk ralit kan dia
kdg nyanyi sama2 dgn dia dlm kereta

ye, kdg mmg mood elok, smooth jeee perjalanan
ade time hari mood tak elok, huihhhhhhhhhhh je la mampu nak ckp
time tu terasa umh mcm jauhhhhh gileeeeeee


n now
im smiling
now kalau drive dia g keje, selalunya dia tdo je
kdg kalau tak tdo pun, dia khayal
time balik keje pulak now, mulut dia riuhhh je dlm kereta
dia nyanyi2 sendr
kdg belikan dia finger food n toys so dia main sndr 
kdg tu mulut duk nyanyi tbe2 senyap, rupenye tertdo

tp kalau ade hari2 yg pegi keje ngan oppa,
Dian Adelia susah ckit nk duk diam dlm carseat tu
y? ntah la
maybe dia tau i kat belakang T_T

n now, i makin langkah pjg la.
coz dh bole handle drive Dian Adelia sorg2
bile kakak2 or kwn2 ajak pergi makan lepas keje, i kata ok..
eh , cam iklan sensodyne lak.. 
hahahahha

so moral of the story
nak handle anak yeap, its not easy
mungkin ade sesetengah yg handle anak dia senang gileeee
i call its rezeki, untung la, good, bestnye, alhamdulillah
n ade yg type mcm i... teori lain gile dgn praktikal
secara teori, mcm senang, but praktikal, tak semestinya senang
so i type kena belaja n kena usaha lebeh sikit..
coz Dian Adelia my first baby, bykkkkk sgt kna belaja lg n longgg wayyyy to go ..

and i pun tak pasti smpi bile Dian Adelia akan nak duk dlm carseat tu..
* angkat bahu*
well, unpredictable huh,,,

xoxo



Skin Icing with Tomato


ok, i dapat tips ni dr fb
sharing2 dr fb la
haaa i ingat i inagt
dr puan mary... tq puan sharing info
bahan dia gune tomato je

nama teknik ni skin icing dengan buah tomato
antara kebaikan dia:
glowingkan kulit
cegah kedutan (i dh 3 series u olls)
kulit lebih licin
eh , byk lg la
buah tomato kan mmg elok utk kulit
tp kalau nak lebih efektif, try la buat sehari sekali

i dh tak banyak masa nak belek muka
cume i akan make sure sblm tdor i akan basuh muka
krim mlm kdg sempat tepek, kdg tak sempat
so dpt tips ni yg gune 1 bahan je, n bole buat kat rumah, i try apply la 
tomato 8 biji rm2.50 je
lg besttttttt sbb murah
hahahah.. nampakkkkk,,,

so time beli brg dapur ari tu, i sauk buah tomato
oppa pelik
awk nak buat ape ngan tomato ni
bkn awk makan or masak pun
eh, suke ati kte la
awk byr je la
hahahah.. kejam jwpn

dh lps 2-3 ari tomato dlm peti sejuk, br dpt buat ha

 potong2 tomato
tomato tu i letak air ckitttt coet jee
 then blend
then i masukkn dlm cube tray 
nasib baik cube tray byk kat umh
tu pun sbb dulu masak puree utk dian
lps tu masukkn dlm freezer

dh keras tu, esoknya i tonyoh kat muke
sejuk oiiiiiiiiiiiiiiiii
dh lps tonyoh tu, biar dulu kat muke kasi kering ckit
dian lak mn leh tgk mende2 baru ni
dia calitttt jari dia kat muke i haaa
dia tonyoh kat muke dia lak
gasak la nakkk
janji awk bahagia n janji bonda leh tepek tomato ni kat muke

ha , i tonyoh muke ngan tomato kat sinki dapur
sbb smbil tonyoh tu cube tomato mencair kang abis bersemut n berlengas kat toilet
tertonggeng2 i kat sinki dapur ha
tahan sejuk lak tu

i takleh buat selalu sbb maklum la, dian now tgh tak bg can
dpt buat time hujung minggu dh bagus

n lps buat ari tu, oii seronoknyeee
kulit rase mcm wowwww
segar je rase
tu buat seminggu sekali
lps ni nak try buat ari2 
busuk2 pun maybe 2-3 ari sekali?

korg pun try la

xoxo

Rambut oh Rambut

alkisahnye
nak cerita sikit bikin kenangan n info sharing

Dian lahir dulu, mmm , rambut dia tak la lebat sgt, takla nipis sgt, biasa2 je
hitamm rambut dia
but for sure tak lurus la
sbb i kinting megi
oppa lak ikal putumayam
so rambut Dian skrg tau kan ikot sape
megi asam laksa
hahahahah

dlm masa 2-3minggu dia lahir tu
bile mandikan dia, rambut dia dh memanjang
tp berlekuk kat leher blkg tu cam tpt gantung kunci
hahahahahaah.. maksudnye kinting la tuuuu
then minggu ke 3
zassss, cukur botakkk licin cin cin....

 
time nk cukur tu, asyik tanye mak je
mak, rambut dian akan tumbuh balik tak
bole tumbuh balik ke
klu tak cukur tak boleh ke mak
klu tak tumbuh balik cmne

yessa
mmg, pertumbuhan rambut Dian sgt slowwwwwwwwwww
oh Dian..
dh la tu, cukur bantal lak tu
cukur bantal smpi skrg wehhh 
mungkin sbb Dian kuat bepeluh time tdo

lps tu, pantang kan kat kg
takde mende nk buat
ape lg, google la
gile ko tak google, anak pompuan, mesti la i idam rambut pjg2 nk ikat rambut pesen itu ini

petua lebatkan rambut anak
cara lebatkan rambut anak
cara hilangkan cukur bantal 
punca cukur bantal

1- ASI
haaaa org kata letak susu bdn utk cepat tumbuhkan rambut
haaa gigih i
ASI sendu2 pun gigih lg kumpul nak tepek kat kepala Dian
riso bersemut je ha
hahahah
ok, tak brp menjadi


 -gambar google-
2- BABY OIL
i pki johnson punye
kadg botol pink, kdg purple
ari2 pakai
ok, biasa2 je 
tak nmpk kesan sgt pun

 -gambar google-
3- MINYAK ZAITUN
pun i try jugak
i try yg safi
hmmm
sama jeee

4- SHAMPOO HIMALAYA
ni i jumpe kat blog 
gigih mesej oppa suh beli shampoo himalaya jugak2
sbb oppa kan balik kg jenguk i dlm 2-3 minggu sekali
mmg pjg la list i suh beli itu ini bawak balik kg
ok, sama je
smpi skrg shampoo ni tak abis2 lg
membebel laki i asyik beli itu ini, pakainye tak

5- TROPIKA VIRGIN COCONUT OIL
ni pun i mesej oppa suh carik mende alah ni smpi dpt n bawak balik kg
tak beli jgn balik kg.. haaa.. haaaa...
dulu mcm susah je nak dpt tropika ni
n mahal gile lak tuu
skrg dh senang nk cr
bersepah dh sana sini
yg ni i suke sgttt
sbb dia wangiiiiii
ls mandi, pki minyak rambut ni, bile cium budak, alaaa wangiiiiiiiiii
tp cam sama je rambut dian


 -gambar google-
6- MINYAK BUAH KERAS
haaaa
buah keras i tau mmg utk rambut
dulu2 i pun pki mnyak rambut ni
berbulan gak la sapu kat rambut Dian
hmmm, cam sama jee


7- BABY CALIPH HEAD TO TOE
aaaa yg ni saje2 je i beli
konon organik la
mahal wehhhhhhhh
RM30+ rasenyeee
so mmg dh expect la takde function pun utk rambut Dian
sesaja je nk try organic product

8- ZWITSAL
haaa, yg hair & body tu
bau zwitsal ni tak wangiiii pun
bau mmmm tak sedappp
tapii, dian br pki seminggu dua, tu pun hari cuti sbb i letak mandian ni kat rumah
kat rumah BS i bg yg pureen bubble gum tu
eh yg kiri tu lotion, jgn digasak lak sapu kat kepala budak...
haaaa
ni nampak sikit perubahan
toncet dian makin pjg
hat yg cukur bantal tu pun dh nmpk rambut2 halus tumbuh
yay!!!
walau tak wangi, ku pakaikan jugakkk
n then i noticed, selalu pkikan mandian lain, rambut dian kerinting mmg kerinting la, tp kerinting yg kusut,,, nak sikat pun susah sbb dia berpintal
lps pki zwitsal ni, rambut dia kerinting tp senang ckit nak manage
haaa
takpe, i terukskan dulu pkikan utk Dian
harga pun ok sgt, tak la mahal sgt
RM7.60 je tak silap i

n i noticed skrg ni byk jual hair tonic for baby
iklan mmg marveles la
tgk gmbr testimoni, d cukur bantal trus rambut lebat selebatnya
tp kalau produk2 gini i takut sikit
lg kalau yg iklan, bukan 20, bukan 30, bukan 40
sila whatsapp ke nombor tertera
mmg tak la i whatsaapp

ckp je skrg minyak ape i tak sapu kat Dian
tinggal minyak masak je i tak sapu

takpe la
now i dh calm ckit
dgn bsabar i tunggu rambut Dian melebat
ari tu penah suke2 ati i gunting rambut Dian
kan kalau kte rajin gunting rambut, rambut makin cpat tumbuh
capuk capuk rambut Dian i buat
hahahaha
nnti rambut Dian dh kua byk, bole i ikat itu ini
tp mau makan tahun gak ni nak lebatkan rambut Dian
gasak la nak..
bonda redho

ingat lagi pic ni
waktu Dian 1st time ikat rambut
Umi ikatkan
hehehhe
tomeiii
setoet je rambut dia dpt ditoncetkan 

 umi mmg rajin ikat2 rambut budak2 ha
kadang amik Dian ikat toncet 1, kdg 2, kdg 5, kdg 6 toncet!
hahahahaha
tq so much umi

 ha
ni fresh gmbr dia
br amik smlm
lps masuk 2 minggu pki Zwitsal
panjang sikit dh toncet dia
kat tpt cukur bantal tu pun dh kua rambut2 halus
dia ni kalau lps mandi rambut nmpk mcm pjg
lps tu bile dh kering, suppppppp semua rambut naik berpintal ke atas
hahahahah

korg ade any petua or tips ?

  xoxo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...