Sholihah Collection

Pokok Pink

sementara tunggu i karang ayat utk next entry i psl miscarriage tu
ewah. karang ayat tauuu
ko ingt ni karangan untuk matapelajaran BM ke..
izinkan i utk selitkn brg sekeping dua gmbr i yeee
hahahaha

ekceli.. dlm seminggu ni i pegi balik keje
i selalu terpandang satu pokok ni tauuuu
pokok ni daun2 dia kaler pink!
seriusly
jelas gile pokok tu kaler pink sbb pokok2 lain sume kaler hijau
so, time i drive tu, teringinnnn sgt nak amik gmbr kat situu
fefeeling musim bunga u olls
tp disebabkn ni takde bunga, juz daun je
so i fefeeling musim luruh laaa

time i nak masuk keje, kete byk lalu lalang, malu nk amik gmbr.. ok fine
time balik keje, lg la ramai kete lalu lalangggg
tunggu lepas time keje, ujan la pulak
ok fine

pg ni, i kentalkn hati
i pujuk rayu kawan i, mintak tlg amikkn gmbr
time ni tak byk kete lalu lalang
 tadaaaaa
maka terhasiilah gmbr niiii
punya la susah nk cr angle n spot supaya nmpk daun2 niiiii
cantek kannnn
pleaseeee la ckp pokok ni cantekkk
rare nih!!!!
ingt i sesuka hati ke snggup park tepi jalan semata nak amik gmbr bwh pokok
 
pink kannnnnnnnnn
seriusly, korg bole noticed pokok ni
 
yayyyyyyy!!!!!!!!!
puas hati dpt gak capture kat cni

i know, pnh nmpk kat tenet, kat alor setar, now mmg tgh cantek
sbb now pokok sedang berbunga2 pink n berguguran kan
pak kal pikir aloq setaq tu jauhhhhhhhhhh

now kan kat tenet ade byk hashtag
#musimbungadimalaysia katanyeeeeeeeee

i tak dpt bunga, dpt pokok berdaun pink pun jd laaaaaa

*chicken dance*

My 1st Pregnancy - Part 4 (Pengalaman Keguguran)

4 Mac 2014

dlm masa seminggu ni
i byk bertanye org
i dh stat google
klu tak google, i makin blur psl pregnncy ni
antara link yg jmpe

i byk bertanye pengalaman kawan i..
dear sahabat, u know sape yg i mention kat cni
tq so much sahabat....
dia pun alami kes yg sama
byk rujuk pd dia..

n i byk gi klinik2 lain
antaranya Klinik Q kat Equine
Klinik P kat Serdang
sumenye semata utk pastikan kandungan i
tp rata2 klinik sume juz bg simple info je
"terlalu awal utk detect kandungan u tak sehat, u juz rileks je, masih ade harapan'

rileks??? how come i leh rileks???
ari tu i kata i tak suke doc kat klinik M tu kan, sbb tak bg harapan kat i
but i lg tak sukeeeee klinik yg sesuka2 je bg harapan smbil lewa  kat i
ade tu, doc tu tak tanye lgsg history i, dia leh ckp
"takpe, byk masa lg, u mude lg, br kawen, ade masa lg utk dptkn anak"
what??????
eh doc, awk ni tak tanye sy ape pun, tak tau lgsg sy dh kawen brp lama, umur sy pun ntah awk tau ke tidak, selamba je awk ckp mcm tu ehhh...
ayat tak menyedapkan hati lgsg, lg nyakitkn ati ade la...

tibe2 i syg gile ngan doc kat klinik M tu..
at least, dia tak bg i harapan yg terlalu tinggi memandangkan perkahwinan i dh cecah 4tahun+, tp dlm masa yg sama, dia bantu i checkup tiap2 minggu utk pastikan tumbesaran kandungan i
means, dia mmg bg soft warning, jgn bharap sgt
but dia stil bantu i
bkn cam klinik2 lain tu.. takkn la nnti dh 3 bln br nk ckp ngan i yg kandungan i tak dpt diselamatkn
tak ke time tu terlalu lmbt utk i terima kenytaan

so, pg tu, gi klinik ngan satu keazaman 
i kena redha
full stop


oppa siap bwk i g pantai nak tenangkn pikiran
ala ombak rindu la ni kann
tgk pantai
tenang jeee
serius i suke pantai
i leh duk kat pantai atas batu tu lama2 juz merenung pantai
.kedamaian.

doc scan lg
kali ni ikut bwh
sungguh, tak selesa
1st time scan ikut bwh
aduhhh..
nasib bek la doc klinik M tu lemah lembut je orgnye
bkn sakit, cume tak selesa

kantung i makin tak stabil
masih tak nmpk janin
masih takde hertbeat

doc keep on motivate i
"sholihah jgn sedih ye... ni good news utk awk sbb at least awk tau awk bole mengandung.. dan ye, awk mmg mengandung, cume masih belum rezeki awk.. awk bole cube lg ... byk2 doa pd Allah..."

thts it

tiba masa utk i dirujuk ke hosp
doc tanye nk refer ke hosp mn
i pilih HUKM

dlm otak i, juz pikir, klu ni bkn rezeki i, i nak cepat2 abort
i nak pantang cpt2
then i bole mule hidup baru

dgn segera, oppa uruskan GL
then shoot ke HUKM



refer ke bhgn kecemasan
doc suh buat UPT n scan

scan bwh lagik
duh..
time ni doc cam kasar2 ckit
i tak perasan i terkepit2 n terangkat punggung
so agak sakit la disitu

doc ckp
missed misscariage
tp disebabkan i dh bsedia mental n fizikal dr klinik M lg pg td, i cool je kat hosp

doc bg 3 pilihan
1- operation
2- medical
3- natural

tak pikir pjg
i pilih no 1
operation
dengn term lain, DnC
dillation and curretage
n tau tak sbb utama i pilih dnc?
sbb i tak tahan sakit
dnc ni kan operation gunakan ubat bius...
so, bile dh bius, i tak perasan pun time operate tu
so ingtkn leh la kurang ckit sakit tu
i tak tau efek2 dia lps ni


trus serah GL, i trus admit ward
dr klinik o&g tu nurse suruh naik wheelchair
i tamoooo
i kata i leh jalan lg
nurse tu tak bg
prosedur katanya
dia kata prosedur tu diadakan sbb kdg2 ade patient yg terjatuh sementara nak masuk ward, then terjadinya perkara yg tak diingini, kan tak psl je dh sabit ke hosp
dia kata klu segan naik wheelchair, tutup muka
i trus tutup muka dgn fail
buat2 pening
i malu bkn sbb ape
sbb time tu i tak sakit
tp kna tolak dlm wheelchair
cam pelik jeeee


masuk ward, i dh kuatkn semangat
ape nak jd, jdik la
i nk cepat2 mule hidup baru

mule2 masuk ward, nurse akan bg orientasi
perlu diingatkan ye
i 1st time masuk hosp
seumur hiudp, 29 tahun,
ni 1st time i admit masuk hosp
perasaan jgn ckp la
jantung aku dup dap jeee dok pikir ape nak jd



tp, 1st time masuk hosp
not a good experience for me
oh btw, time ni i pki wedges i, tak tinggi mn pun
but doc yg incaj wad ptg tu terkejut tgk kasut i
"u masih pki kasut tinggi?"
gulp
i telan liur
ape lg bole i ckp
i sengih je la
dlm hai i rase kasut tu tak la tinggi mn pun
trus teringt kbibah, dia la yg paling byk mbebel sbb kasut i...

cucuk darah
nasib tak baik, dpt doc yg kelam kabut
dia cucuk sakit sgt, bertambah sakit


tibe2 i rase tgn i panas mcm kna simbah air
i tgk.. ya Allah
darah i memancut2!!!!
aduhhhh

lantai pnuh ngan darah
nurse dtg, ingtkn i dh bleeding truk
padahal darah sbb cucuk jarum td




sempat lg oppa curik2 snap gmbr i time dia kna balik tu sbb time melawat dh abis..
time ni duk renung masa dpn ha
duk pikir ape la nk jd lps ni
huhhuhu

malam tu, supposed i kna start puasa, sbb pg2 esok i akan operate
tapiii...

doc2 yg incaj ward tu
dorg ade pendpt yg berbeza ...
sorg kata y nak dnc.. risiko tinggi.. bla bla bla
sorg lg kata, y u nak abort cepat sgt, u takde bleeding takde ape, no urgency nak abort
lg sorg kata, memandangkan kitaran period i tak stabil, dia takut ade risiko early pregnncy
doc2 tu ckp diorg dh lama tak buat operation dnc ni
salah satu sbb diorg tak suggest dnc ni, sbb risiko tinggi utk rahim luka
sbb bygkn rahim kte yg 1st time ngandung ni, dipaksa bukak dgn alatan2 asing n dikorek2 dirodok2 secara paksa, mungkin akan tinggalkan kesan luka
so, bile next pregnncy takut kantung ke ape2 ke yg melekat kat scar luka lama tu
ouchhhhh
i dh ngilu

ah sudahhhhhhh....ufffff
dh la i pening, i makin pening ngan pendpt doc2 ni....
oppa takde pulak time tu sbb bukan time melawat
i juz mintak masa dr doc tu tunggu suami i dtg
i  nak bincang ngan suami

ptg tu, oppa dtg, kak noly dtg, kakak dtg
n even dr pg td, rmi kawan2 i whtsapp, kol, pm tanye kabar
rmi share pengalaman yg sama mcm i

kat hosp takde buat ape
setiap msg, whtsapp, pm, satu persatu i balas
i appreciate setiap msg n kata2 semangat

sbb serius time tu i menggelabah
ape nak buat ni...
nak operate ke tak..
nak cuci ke tak...
abis sume org yg whtsapp i, i tanye pndpt
serius, i tak tau ape nak kna buat
ye la, u oll bygkn, kte dh setting mind kte awal2 utk dnc kan
dh bsedia dh
tibe2 jd mcm ni
tak ke otak i tibe2 serabut
lain nak buat, lain yg jd
terus dr tak takut jd takut haa

so, hasil drpd perbincangan dgn family, kwn2
i decice
utk bg masa.. utk kantung ni naturally jatuh

trus malam tu i nak balik
nangis2 i ckp ngan oppa nak balik
tak sanggup nk pikir kna tdo hosp


sakitt... tgn yg asik ade jarum tu seriusky buat i tak selesa
tp doc tak bg balik
dia kata suh tunggu ketua doc dtg buat ward round esok pg
sbb kes i ni dia kna bincang ngan ketua dia dulu

fine 
ni nasib i
malam tu i tdo tak lena
msg oppa
suh oppa dtg kul 8am
i nak balik!!!!!

T_T

 
esok pg, kul 8am i dh siap kemas beg
nak balik!!
mlm smlm tidur2 ayam je
sarapan ? mmg tak lalu dh
pikir nak balik je

esok pg, doc pakar round ward
lps doc tu consult i, i mmg tak pikir ape dah
i nak balik...
so, doc tu bg i next appt, selasa dpn
kte akan scan lg sekali
utk puaskan hati i, utk puaskan hati doc
utk pastikan mmg kandungan i selamat utk digugurkan
ok deal

then trus i nak balik
doc bg mc seminggu
utk rehat


nampak tak muke seronok nak balikkkkkkkk...


11 Mac 2014



 appt i kat HUM kul 10am
i tak tau lak kena beratur amik no
i smpi tepat kul 10am
hamik no i no 16
bilik 8
aduiiii
lama gile tunggu turn oiiiiiiiiii

smpi turn i
doc nak scan bwh lg sekali
so g bilik 11 utk scan

seriusly
mulut i ckp redha
but stil i harapkan keajaiban n rezeki Allah
mana lah tahu kan

ye
kantung i makin tak stabil
kantung tu patut elok cantik je
tp kantung dh senget benget n dh tak rata

"now i can confidently n comfortably said mmg kandungan u tak menjadi.. but i stil not suggest for u to do dnc, u pun takde bleeding lg kan.. so, bile u nak masukkan ubat"

gulp
pucat trus muke i
masukkn ubat, means i kna tahan wad lg
adoii
im not ready yet
i mintak doc bg i masa 2 minggu
mana la tau kan, dlm 2 minggu ni, bole naturally jatuh sndr
so far doc tu takde prob
tp dia kna bincang ngan ketua dia
ala, ketua doc yg consult time ward round tu

terkejut i tibe2 ketua doc tu dtg dpn i sambil pegang sandwic nak mkn tghr

"y nak tunggu lg, dh lama kan.. since bulan 12 lg.. now da right time to abort.."

tak ckp byk
i angguk
jinak gile ikut ckp doc tu...
tp seriusly muke i pucat..
lesii
tak nak masuk wad!!!!!

then nasib bek tibe2 doc tu bg can lg
memandangkan muke i dh pucat lesi

"ok la, now u can balik rehat2 dulu, but isnin dpn trus masuk ward"

dangggg


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...