Sholihah Collection

My 2nd Pregnancy.. Alhamdulillah..

woooohoooooo...
selama 12 bulan i simpan gmbr2 ni..
seingat i, mmm, tak byk gmbr i preggy i upload kat fb n ig i.. 
seingat i la..
kat ig i byk upload gmbr mknn
kat fb ade la 2-3 kali i upload
n i mmg limitkan cerita pregnncy i
bukan ape, i mmg tak nak cerita sgt sebelum selamat bersalin
now dh selamat bersalin, baby dh 3bulan stgh dh
br la rase ok ckit nk bercerita

1ST TRIMESTER
  
  
  
   for da first 4weeks ni, i mmg tak tau i mengandung
start dr hujung bulan 6, tetibe i rase i lost weight
perghhhh
itu jam i rase, rahsia utk kurus adalah takyah diet!
serius.. mmg time ni i melaram ckit..
seronok la, tetibe baju lama leh pki balik
n i dpt balik berat i mude2 dulu
eh now takla tua... ehem ehem...
i terpikir gak, apesal lak tetibe i leh lost weight..
i ckp ngan oppa..
"bang, ayg rase bile ayg tak diet, ayg bole kurus la.."
"takkan laaaaaa..... tu saje la tu nk suh abg belikan mkn byk2 lg"
seronok weh makan tanpa rasa bersalah.. muahahahah

plus time ni, apa yg i amalkan, i mean selepas i miscarriage ari tu:
 1- susu kambing
2-habbatusauda
3-pati delima
memang ari2 i amalkan tanpa gagal..
pagi2 i bancuh hi goat, then telan sebijik pil habatusauda, malam i makan sesudu pati delima tu
i mmg amalkan but time tu takde la tlalu stresskan diri utk mengandung lg
i juz relaks2 je, menikmati hari2 i smbil berdoa n tawakal je
lgpun time tu amalkn sbb mmg makanan2 sunnah, y not i amalkan je
tak rugi ape pun..

sehinggalah ke malam harijadi i pd 11 julai, ingt tak entry i sambut harijadi kat Midvalley..
haa, balik tu saje siggah watson sekali, beli UPT
peod i mmg tak pnh stabil
so, mmg tak dpt detect peod lmbt ke, cepat ke
bile i rase nk test, i test je la
but u know what la, pompuan ni instict kuat
i beli UPT smbil hati berdegup2
i rase mcm ade sumting
plus i selalu mimpi psl baby lately tu
pagi2 bangun nk sahur, oh time tu bulan puasa
sebelum sahur i test dulu smbil mamai2 tuu
tetibeeeee lajuuuu je muncul line kedua kaler merah!
ternganga!
fuhhh fuhh.. tarik nafasss.... hembusss
skrg nk buat ape
nk nangis ke nk jerit???
oppa tgh tgk bola
i panggil oppa, buat muke sedey
 dia pun mcm dh redha
bile i tunjuk upt tu, melompat dia!!!!
dua2 menjerit!
alhamdulillah.. syukur.... penantian selama 5 tahun...

  
lepas g klinik n doc dh sahkan i mengandung, then minggu last puasa tu br bgtau kuarga
 so raya tahun 2014 adalah sgt seronok
bnda pertama i ubah ialah i pki selipar trus
no more wedges apatah lg heel
pendek je i rase diri i ni

  
 di kala ini dugaan dia ialah bila berjauhan ngan oppa
oppa ade kursus luar.. lama lak tuuu
i survive sorg2 kat umh
dh la time ni mual truk time gosok gigi pagi2
tp time makan elok pulakk.. hehhehee
  
 i takde morning sickness sgt
cume part gosok gigi mmg i nyampah
lps gosok gg mesti muntah!

2ND TRIMESTER
  
 buku merah!!!
mcm selenge gitu i 1st time daftar buku merah kat KK
terkedek2 ha terngagau2 tanye itu ini
kena cucuk darah, kena urine test, bla bla bla
kenapa i pilih KK
sbb i rase monthly checkup kat KK lebih detail kot walauponnnn terpaksa menunggu lamaaaa
tp harap maklum je la, cerewet KK mcm mn kann..
hehehehe. hadap je la..

  
  
  time ni tak sabarrrrrr sgt tunggu perot membesar

  
menjelang 22minggu, perot i masih tak timbol2
dia mcm buncit2 manja jeeeee
bole melawa lg ni g kenduri kawen

  
 i masih pki bj2 lama
cume dh stat pki kain tak cangkuk

3RD TRIMESTER
  
officially i pki bj mengandung time 25minggu
time ni mmg bj dh sendat

  
 so far, awal2 preggy pertambahn berat i sgt slow
dh hujung2 tuuuuuu, cepatnyaaaaaaaa berat naik mendadak!

  
 i mmg menikmati moment2 preggy i
makannnnnnnnnn je
then bile nk g KK, dan dan time tu la cuak
malam tu mule la sedeh la, tak dpt tdo, takut berat naik sgt then takut ade kencing manis
time mencekik ko tak ingt pulak sume tu

  
 i selalu terpikir sblm ni, tak berat ke org ngandung bwk perot besar2 tu
rupenye takde la rase berat ponnnn
cumeeeeeeeeeee dia punye sakit pinggang , mak oiiii
i klu terbaring atas katil, nk bgn tu, punye laaaaaaaaaaaa payah
time tdo lg la payahhh
nk kalih kiri kanan tu, kena tolak perot sekali!

  
 time2 ni sgt krisis time nk pki bj g keje
asik bj yg sama n dh takde bj nak pki!
malas gile nk g keje sbb dh takde bj nk pki!

  
 tadaaaaaaa
cukup 38minggu, i bersalin
yeehaaaaaaa ..

kental wooo i tiap2 minggu save gmbr 
sekali hapdet je senang.. hihih..

tapiii... rindunyeee la ha moment mengandung...
^^'



Cuti Panjang Sudah Habis Bro...

officially... im back!

aaaaa... ade yg rindu takkkk...
jawab jujur2...
tipu doseeeeeee...

elehhh.. rindu bilang tak rindu.. mn rindunyaaaaaaaaa
ok, ni sbnrnye ajuk ckp si zaiton
tak koyak dibilang koyakkkk.. mn koyaknyaaaaa..

owhhhh..
cuti pjg sudah abis bro...
now im back..
with bykkkkkk story
seriusly!
bykkkkkkkkkkk gile bnda nk cerita, nk tunjuk, nak kongsi, nk tanye, nk taip, nak buat, 
nak makan, nk pki, nk dgr, ..
omg byknyeeee!!!!!

ni short update je
beria bace mcm pjg bnor entry nya ha
hahahahaha
kasi warming up dulu...

ayomak geset go!

xoxo
published

 


Sakit Perut


 *pic fom google*

 short update
kecelaruan perasaan
biasa la hujung2 ni kan

segala rasa bercampur baur
tau tak perasaan tak sabar tapi takuttt
sob sob
i tau, i ni jenis tak tahan sakit
sekrg klu terbace/tdengar pengalaman bersalin, bergenang je air mata
dan dan rase nak nangis
i ni cepat emo tau n berjiwa sensitip
harus la i gembeng
*lap air mata ngan hujung lengan baju*
tah pape tah
padahal dulu umur 14tahun bukan main nk jd tomboy ha
sekali besar jd si gembeng lak
buat malu je ..


jari terhiris pisau pun i teriak bagai nak rak, siap menangis bagai nak rak ni
kena sapu minyak gamat cepat2 n pki plaster luka cepat2
oppa sorg je la yg tau perangai ni
"darahhh darahhh, ayg cedera parah bangggggg" 
trus nangis kuat2 ha
nasib bek dia melayan ha .. klu tak layan, haruuuuuu
kna gigit sangkabuk pun teriak haaaa,,,
apetah lg nk bsalin ni
bunyik cam lembik bnor i ha

klu sembang ngan oppa skrg pun, sayu je rasa hati
apasal la bukan oppa yg ngandung n bsalin
eh, bole pikir gitu..
sbb i tau oppa kuat n gagah dr i
aaa bole smpi fikir gitu sbb sayu sgt hati ha

tp dlm pd sayu tu, tak sabar sgt nk tgk zuriat i 
yg i bawak dlm perot ni
yg i rase tendang2 perot i n buat perot i mcm roller coaster ni

setiap hari, if rasa lain mcm ckit, mule la tertanye2
nk dekat bersalin dh ke

ayg: bang, ayg sakit perot sesangat ni..
abg: betul ke, sakit sgt ke..
ayg: betul bang.. jap bang jap, ayg nk g toilet
selepas 5 minit
ayg: bang, rupenye sakit perot nk berak la bang
abg: -_-
 
ternyata sakit perot yg i selalu i rase adalah sbb mmg betul sakit perot nak berak
bkn nk bsalin.. hahahah

tp kekadang tu, time terpikir eh dh nk bsalin ke ni
seriau trus wehh
trus rasa tak nak bsalin dulu
n time rase senak sana sini, trus rasa cepat la bsalin ha
so skrg i pun konpius, sbnrnye i nak ape ni...

but yg i pasti, makin i tak sabar makin lmbt masa berlalu i rase
-_-
so kna buat tak tau je
tp selagi tak bersalin ni, mmg i takleh buat tak tau...
so ape kna buat ni
keep calm n eat choc meyh?

xoxo

Sibuk Tiru Triplet Makan

 siapa kenal triplet Daehan Minguk Manse angkat tangan!!!!
yess..
budak2 ni yg dlm cerita The Return of Superman
kembar tiga ko..
comelllll gile pulak tuuu
i paling minat Minguk
comellllllllll n cutee sgttt
manja lak tuuu
pipi dia bulat tembam comeyy n merah2 blushing gitu
Daehan yg sulung comell gak, n baikkkk sgtt jaga adik2 dia
Manse yg paling bongsu noti2 ckittt
heheheeh

u know what
selera makan i byk dipengaruhi oleh budak2 ni...

 deme makan stroberi

 i pun sebuk gak la cari stroberi
kecur air lir tgk deme makan haaa
klu la stroberi ni senang carik n murah haa kat Msia haaa
rajin gak i beli
ni hat sekotak standr harga RM10 haa
ni paling murah i dpt kat IOI City Mall RM7.90
kat kedai buah dpn Tesco
byk buah yg rare2 kat situ
nnti nk ajak oppa gi sane la
dia minat la bnda rare2 n pelik2 ni
tgk org korea n jepun senang je makan buah stroberi ni kan
manis lak tu
kat cni tgk nasib gak
dpt yg masam, masam la...

deme makan mandu (dumpling)

i pun sibuk gak la cr dimsum haa
ptg tu jugak i carikkkk

kikiki
tah pape tah
oppa tgh kuasek nk melayan bole la
tibe time dia malas layan, pandai2 laa

tp serius
dimsum kat Mohd Chan yg flavor Thai sgt sedap wehhhhh
9 bijik ni i tala sorg jee
yg flavor chicken biasa sgt dh
yg flavor otak2 pun sedap

ok
i dh lapar balik
nk g cr makan

xoxo
published


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...