Sholihah Collection

Al-Fatihah.. Syurga Untukmu Sayang...




Innalillahi wa Innailaihi Rojiun
Al-Fatihah

sungguh
pagi ni tersentak dengan berita pemergian Yusuf
meremang bulu roma 
serta merta terasa sayu sungguh 

teringat2 keletah Yusuf
Yusuf
Anak yg sungguh istimewa
hosp n ubat-ubatan menjadi peneman setia
sungguh ibu n bapa dia sgt tabah dlm membesarkan Yusuf n memberikan segala yg terbaik utk Yusuf

sungguh
i n oppa terkesan dengan pemergian Yusuf
sbb buai Yusuf sebelah buai Dian
bile Dian main kat bawah, Yusuf pun kat sebelah Dian
bile anta n amik Dian, i jenguk sekali buai Yusuf

gugur juga air mata utk Yusuf bile mndgr cerita dr Umi
jasad Yusuf sgt cantik, secantik namanya

entry ini adalah ingatan utk Yusuf
agar i sentiasa rajin sedekahkan al-fatihah utk Yusuf

tenanglah Yusuf di sana
syurga untukmu sayang.. 

...
 

Pengalaman Bersalin - FPP Hospital Putrajaya 2015 - Part 3

9.3.2015
so here come da third day
pagi2 tu, selepas semalaman berendam air mata, pagi tu, nurse check Baby Dian mcm ade kuning ckit
so, dia anta lampu biru tu
owhh, sgt sedeh keh tgk anak i bogel mcm tu bawah lampu biru kena tutup mata
dh la muke Baby Dian lebor, so penutup mata tu tak muat nak tutup whole area mata
n pelekat dia tu asik tertanggal2
i duk bgn duduk bgn duduk check penutup mata tu
i takut lampu biru tu kna mata  Baby Dian
then tgn Baby Dian tergagau2 mcm takut gitu kna tutup mata mcm tu
lg la air mata i menitik2
sepanjang 3 hari i kat hosp, dh 2 tukang urut i panggil utk urut i
sakit.. sakit sgt...
>_<

 
kdg i tak tahan tgk Baby Dian menangis
i angkat2 jugak Baby Dian dr situ

dlm pd tghr tu, sempat my opismate ida n lyn shinoda dtg melawat
thnx girls

then kakak2 i n adik2 i pun dtg jugak
n my mil n fil
tu yg nurse kata, bilik i ari2 penuh
riuhh
alhandulillah, terima kasih keluarga n rakan2

so by 2pm+ i discaj
byk gak borg n surat yg oppa kna setelkn sblm discaj
sblm discaj , jgn lupe setelkn bayaran kat kaunter Hasil kat bawah tu
klu tak, takleh discaj.. haa.. 
alhamdulillah, bil i tak la melambung smpi ke amount yg membolehkan i tercirit nak membayor

so far doc dh check jaundis Baby Dian, katenye tak brp tinggi n kna trus follow up check kat KK
kali ni mmg kna naik wheelchair
penuhhh tgn my mil, fil, kakak bibah, kak noly, boboy, bella, n oppa kena ngangkut hadiah n beg2 baju i n Baby Dian
sempat lg tu bergmbr

smpi umh, mmg kna gomol la Baby Dian dengan kak long mira n abg mirul

 n thnx pd kawan2, uncle zul, auntie yaya n abg fayyyad sempat dtg melawat Baby Dian kat umh 

 thnx kuarga n kawan2 n sedara mara
Baby Dian really appreciate this
tanpa gagal, i bukak semua hamper n pki sume baju,, seluar, stokin, selimut, baby wash kat dlm ni

sekian
habis gak cerita bersalin i
phewwwwwww





Pengalaman Bersalin - FPP Hospital Putrajaya 2015 - Part 2


8.3.15
masuk hari kedua kat Hosp
Alhamdulillah
dlm kul 12 mcm tu, MIL dtg ganti Oppa jaga i kat Hosp
Oppa balik umh jap g cuci n tanam uri
so dlm kul 12 mcm tu bilik yg single bedded dh kosong
so berpindah la i ke bilik lain

budak ni pagi2 nurse dh amik bawak g mandi
pg tu, nurse dh cabut tiub kencing
peghh ngiluuu
nurse dh suh bgn n g kencing
uwaaaaa.. sakittttttttt
berjalan nk ke toilet ni, bepaut2 nii
takut tumbang
bile jalan, bergegar2 rasenye perot n bhgn rahim tu
lg la nangisssssssssss...
sakitttttttttttttt
i mmg ckp, nurseeeee i sakit sgtt
so nurse mmg siap2 bg ubat tahan sakit
fuh lega
tp time nak buang air tu, sndr mau ingt laaaaaa
ngiluuuuuuuuu

ni tpt Dian 

fuh lega sikit dpt tuka bilik
so oppa dtg kejap setting balik bilik

nama je ade kerusi ni, tp kerusi ni mcm nk roboh dh ha
hahahaha

nampak kaki i?

part makan, MIL i yg jaga
hehehe
tq MIL
muah muah
 
mknn hosp?
better jgn main redah mkn je
ape2 hal tanye org yg lbh bpengalaman
org ckp ikan ni gatal
ala, klu ikot hosp, mn ade pantang
sume bnda bole bedal
i tak brani
nasib bek MIL bawak bekal
 
comeyyy bilik kan ade belon pink

 harap maaf
impian i utk bergmbr mcm Che Ta lps bersalin punahhhh berderai
i jd Che Tah Pape Tah

ha then dlm masa melawat tu, rmi dtg melawat Baby Dian
mmg rmiii melawat
alhamdulillah, terima kasih pd kawan2
smpi nurse pun dok tegur, bilik i bkn main meriah haaa
cume tu la, budak2 kecik takleh naik wad
so agak huru hara la sbb kna bergilir jg anak2 kecik kat lobi

aunty rathe n aunty pinkie

 mommy kica

 aunty pinkie

 uncle sopi, uncle ajim n mommy lia

Ibu

 Ibu Zyra

 
dan..
malam kedua adalah mlm yg amat mencabar bg kami
biarlah kami sj yg tau betapa struggle nya kami
betapa sedihnya kami
betapa kecewanya kami
betapa stressnya kami
n tq pd ibu sbb sudi membantu kami..
oh sedihnya bile ingt balik time tu...
haihh...

sob sob.. sedeh bile ingt balik...



Pengalaman Bersalin - FPP Hospital Putrajaya 2015 - Part 1

well, here my story
i bersalin 7.3.15
Hospital Putrajaya

i mmg takde niat lain time buat entry ni
i cume nk share xperience
moga bermanfaat utk readers kat luar if search psl FPP Hospital Putrajaya
coz i pun mcm u olls
gigih menggoggle psl ni
so far yg byk i jmpe review tahun 2012 kot
2014 takde lg
so nah, i bg review tahun 2015
latest punye

nah keyword
FPP Hospital Putrajaya

jgn lupe, if nak bersalin sini, sila booking awal2
seeloknya time 24-28weeks dh bole booking
takot full

pagi sabtu tu, i kna stat puasa pukul 8am
i tak sempat sarapan pg tu
i cume sempat jamah roti jagung ngan milo ais bungkus ikat tepi dlm kereta
sbb nk register wad awal la kononnya
kurma pun i lupe jamah.. aduyai


 untuk pengetahuan, FPP (Full Paying Patient) adalah salah satu servis yg disediakan kat Hosp Putrajaya
kat cni, sume kna byr
wing private tp kat gov hosp
reason i pilih hosp ni?
bkn senang i nk buat decision pilih hosp utk bsalin tau
betapa byk research i buat, sume org i tanye pendapat
sbnrnye sbb i nak oppa bole teman i dlm wad plus confirmation dpt katil
lgpun, dr dulu, i dimomokkan dgn cerita, utk anak 1st, better pilih gov hosp, sbb anything happen klu kat private hosp, dia akan refer ke gov hosp jugak.. org ckp la, bkn i ckp..
lama gakk la kami survey br kami decide pilih FPP ni
ingtkan dpt bersalin normal, jimat la ckit,, hehehehhe
tp sumenye dh ditentukanNYA...

so, pagi2 pukul 8am i smpi Hospital Putrajaya
i gi kaunter Hasil dia
untuk daftar wad
sekali... wad penuhhhhhhh..
what????
i kna tunggu patient wad tu discaj br i bole admit
disebabkan wad ni katil dia utk o&g sgt limited
katil ade 7bijik je tak silap i
so i menunggu di lobi , dgn puasa, dgn letih duduk lama, siap tserempak kawan lama uitm ha, ida laila
tunggu punye tunggu, hosp tak panggil2
letih wehhh
i tak tahan, i jumpe JM Dr. Azmi, i ckp i dh letih menunggu, smpi kul 12+ haaa
JM Dr. Azmi tu lawo, then dia trus kol wad, kebetulan patient dh discaj
so trus i leh check in
so kat kaunter pendaftaran ni, jgn lupe serah deposit RM3K
berpeluh bg deposit haa
hahahah

then,, i sempat ckp ngan JM Dr. Azmi, i nk jmpe Dr. Azmi dulu sblm serah diri utk operate
kenapa?
ha jap..

  
apa2 hal, i masuk wad dulu
dh letih menunggu kat lobi
i malas nk byk bunyik
awok tu nk bsalin
lg nk bising2 sbb katil penuh
so, wad i kat tingkat 5 

masuk2 wad, i dpt bilik yg 2 bedded
nnti klu bilik yg 1 bedded dh kosong, br i bole pindah sana
ahh, gasak la
lgpun, berbulan2 i survey psl FPP HPJ ni
so dh bole expect akan jd cmni

tak kisah la single or double, yg penting i nak suami i ngan i pg ptg siang malam
so, mlmnye oppa tdo sebelah i...

 
dlm kul 1pm+, smpat lg nak amik2 gmbr kenangan ni
2 bedded, kami dipisahkan ngan tirai dgn patient sebelah
so amik gmbr dulu

then i baca doa ni
gigil kepala lutut weh

pukul 2pm, citer hindutan tv3
cerita andaz apna apna
br nak layan citer hindustan
nmpk je cam rilek
tp penyu menangis sapa yg tau
eh tetibe

budak ni pun i tau tgh susah ati
tp muke kna kental weh
klu dia tak kental, i lg la tak kental


so then Dr. Azmi naik wad i
br je nak lepak tgk hindustan..
"yes, Sholihah, nurse kata u nak jumpe i"
jennng jeng jenggggg
"Dr, i nak 5 sebab knp i kna czer?"
kua dh perangai i byk tanyeeeeeee...
hahahaha

i tak tipu, 
lps Dr. jawab, i trus type kat note
nmpk date sume tu 7 March 2015
tp Dr tak cukup bg 5 sebab
Dr kata 3 point ni pun dh cukup utk soalan i
ok fine Doc fine
i nak yg terbaik utk anak i

i dh puas hati, br i leh sign borang
byk gile borang yg i kna sign
i check sume borang, i bace sume boranggg
kot la terselit borang2 lain ke, hat laki i ni bkn bole caya
hahahaha
juz kidding

choiiiiiiii....


makaaaaaaa...
tepat pukul 2, i ditolak masuk ke OT
i kna pakai srkup kepala yg mcm shower cap tu
time ni, spjg ditolak ke OT, i leh senyum2 lg kat oppa
oppa sempat ckp
"sabar ye ayg, kuatkan diri utk anak kite, kejap lg anak kte nk jmpe ayah bonda dia, sume org akan lalui moment ni ayg, kuat ye ayg..."
sempat dia tepuk2 bahu i
aikk, ingtkn mcm nk anta kawan2 masuk hostel kee
smpi je dpn pintu OT, dia ckp "ok bye ayg,, abg tunggu luar ye"
i pun blur2 jela
nurse gelak2 tanye "aik tak nak salam2 ke"

 then laki i bole gelak2 br nak salam
ok bye

masuk dlm OT
i pejam mata
i ckp, inilah masanyaaaa

i bius separuh bdn
so, i tak tau ape jd pd i
tgn terdampar kiri kanan ngan penuh wayar
time ni, i tak rase ape pun
kepala i mcm2 i pikir

cmne la rupe anak i
ikot i ke ikut oppa
mak ngan abah gamak dh smpi ke dr kg
kejap lg nak mkn ape
cmne la gamak pantang kat kg
tudung neelofa i br beli ade dlm beg i kna siap2 suh oppa letak atas katil
nnti nak amik gmbr ngan anak nk posing mcm mn

mm, lama tak lama la
then dlm 20min+ gitu, i dgr
uwekkkkkk uwekkkkkkk (bunyik nangis)
oooooowww, dan dan air mata i tumpahhh meleleh

anak i, dh kuarrrrrrrrrrrr

bnda pertama i dgr, nurse ckp
"muke mak diaaaaaaa"
trus dia tunjuk anak i kat i
time tu syahhhhhhduuuuuuu

"anak sy, anak sy...."

i dpt ciummmmmmm anak i
ok i lega dah

lps ni, ape nk jd, jadi la, i harungi jua

lps je siap , itu jammmm br i rase mcm i kat kutub utara
trus dia letak i bawah heater
menggigil2 wehhhh
menggeletar satu bdn shake shake jadinye

kua dr OT
i nmpk oppa
"abg , anak kiteeee..."
"dah, dah, selamat sumenye..."
senyum

 
tadaaaaaa
anak i
fresh  

 Dian Adelia Bt Mior Ahmad Azham

 .cium.

gigih lg i amik gmbr anak i
klu bole, i nk capture sume moment

 mama dia org yg pertama lawat Dian

 then atok, opah, makteh sampai

so utk hari ini, i msih blum rase sakit sbb kesan ubat bius stil ade
tiub kencing pun masih tpasang
cume yg i pasti , malam tu, i rase mcm mamai2
i asik ngantukkk n nk terlelap2
baby nangis, i df, then i tdo balik

krohhh krohh...

sabar.. sabar..
pjg lg cerita i...
klu buat dlm satu entry, jenuh lak nk scroll..

ok, bersambung...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...