Sholihah Collection

Skin Icing with Tomato


ok, i dapat tips ni dr fb
sharing2 dr fb la
haaa i ingat i inagt
dr puan mary... tq puan sharing info
bahan dia gune tomato je

nama teknik ni skin icing dengan buah tomato
antara kebaikan dia:
glowingkan kulit
cegah kedutan (i dh 3 series u olls)
kulit lebih licin
eh , byk lg la
buah tomato kan mmg elok utk kulit
tp kalau nak lebih efektif, try la buat sehari sekali

i dh tak banyak masa nak belek muka
cume i akan make sure sblm tdor i akan basuh muka
krim mlm kdg sempat tepek, kdg tak sempat
so dpt tips ni yg gune 1 bahan je, n bole buat kat rumah, i try apply la 
tomato 8 biji rm2.50 je
lg besttttttt sbb murah
hahahah.. nampakkkkk,,,

so time beli brg dapur ari tu, i sauk buah tomato
oppa pelik
awk nak buat ape ngan tomato ni
bkn awk makan or masak pun
eh, suke ati kte la
awk byr je la
hahahah.. kejam jwpn

dh lps 2-3 ari tomato dlm peti sejuk, br dpt buat ha

 potong2 tomato
tomato tu i letak air ckitttt coet jee
 then blend
then i masukkn dlm cube tray 
nasib baik cube tray byk kat umh
tu pun sbb dulu masak puree utk dian
lps tu masukkn dlm freezer

dh keras tu, esoknya i tonyoh kat muke
sejuk oiiiiiiiiiiiiiiiii
dh lps tonyoh tu, biar dulu kat muke kasi kering ckit
dian lak mn leh tgk mende2 baru ni
dia calitttt jari dia kat muke i haaa
dia tonyoh kat muke dia lak
gasak la nakkk
janji awk bahagia n janji bonda leh tepek tomato ni kat muke

ha , i tonyoh muke ngan tomato kat sinki dapur
sbb smbil tonyoh tu cube tomato mencair kang abis bersemut n berlengas kat toilet
tertonggeng2 i kat sinki dapur ha
tahan sejuk lak tu

i takleh buat selalu sbb maklum la, dian now tgh tak bg can
dpt buat time hujung minggu dh bagus

n lps buat ari tu, oii seronoknyeee
kulit rase mcm wowwww
segar je rase
tu buat seminggu sekali
lps ni nak try buat ari2 
busuk2 pun maybe 2-3 ari sekali?

korg pun try la

xoxo

Rambut oh Rambut

alkisahnye
nak cerita sikit bikin kenangan n info sharing

Dian lahir dulu, mmm , rambut dia tak la lebat sgt, takla nipis sgt, biasa2 je
hitamm rambut dia
but for sure tak lurus la
sbb i kinting megi
oppa lak ikal putumayam
so rambut Dian skrg tau kan ikot sape
megi asam laksa
hahahahah

dlm masa 2-3minggu dia lahir tu
bile mandikan dia, rambut dia dh memanjang
tp berlekuk kat leher blkg tu cam tpt gantung kunci
hahahahahaah.. maksudnye kinting la tuuuu
then minggu ke 3
zassss, cukur botakkk licin cin cin....

 
time nk cukur tu, asyik tanye mak je
mak, rambut dian akan tumbuh balik tak
bole tumbuh balik ke
klu tak cukur tak boleh ke mak
klu tak tumbuh balik cmne

yessa
mmg, pertumbuhan rambut Dian sgt slowwwwwwwwwww
oh Dian..
dh la tu, cukur bantal lak tu
cukur bantal smpi skrg wehhh 
mungkin sbb Dian kuat bepeluh time tdo

lps tu, pantang kan kat kg
takde mende nk buat
ape lg, google la
gile ko tak google, anak pompuan, mesti la i idam rambut pjg2 nk ikat rambut pesen itu ini

petua lebatkan rambut anak
cara lebatkan rambut anak
cara hilangkan cukur bantal 
punca cukur bantal

1- ASI
haaaa org kata letak susu bdn utk cepat tumbuhkan rambut
haaa gigih i
ASI sendu2 pun gigih lg kumpul nak tepek kat kepala Dian
riso bersemut je ha
hahahah
ok, tak brp menjadi


 -gambar google-
2- BABY OIL
i pki johnson punye
kadg botol pink, kdg purple
ari2 pakai
ok, biasa2 je 
tak nmpk kesan sgt pun

 -gambar google-
3- MINYAK ZAITUN
pun i try jugak
i try yg safi
hmmm
sama jeee

4- SHAMPOO HIMALAYA
ni i jumpe kat blog 
gigih mesej oppa suh beli shampoo himalaya jugak2
sbb oppa kan balik kg jenguk i dlm 2-3 minggu sekali
mmg pjg la list i suh beli itu ini bawak balik kg
ok, sama je
smpi skrg shampoo ni tak abis2 lg
membebel laki i asyik beli itu ini, pakainye tak

5- TROPIKA VIRGIN COCONUT OIL
ni pun i mesej oppa suh carik mende alah ni smpi dpt n bawak balik kg
tak beli jgn balik kg.. haaa.. haaaa...
dulu mcm susah je nak dpt tropika ni
n mahal gile lak tuu
skrg dh senang nk cr
bersepah dh sana sini
yg ni i suke sgttt
sbb dia wangiiiiii
ls mandi, pki minyak rambut ni, bile cium budak, alaaa wangiiiiiiiiii
tp cam sama je rambut dian


 -gambar google-
6- MINYAK BUAH KERAS
haaaa
buah keras i tau mmg utk rambut
dulu2 i pun pki mnyak rambut ni
berbulan gak la sapu kat rambut Dian
hmmm, cam sama jee


7- BABY CALIPH HEAD TO TOE
aaaa yg ni saje2 je i beli
konon organik la
mahal wehhhhhhhh
RM30+ rasenyeee
so mmg dh expect la takde function pun utk rambut Dian
sesaja je nk try organic product

8- ZWITSAL
haaa, yg hair & body tu
bau zwitsal ni tak wangiiii pun
bau mmmm tak sedappp
tapii, dian br pki seminggu dua, tu pun hari cuti sbb i letak mandian ni kat rumah
kat rumah BS i bg yg pureen bubble gum tu
eh yg kiri tu lotion, jgn digasak lak sapu kat kepala budak...
haaaa
ni nampak sikit perubahan
toncet dian makin pjg
hat yg cukur bantal tu pun dh nmpk rambut2 halus tumbuh
yay!!!
walau tak wangi, ku pakaikan jugakkk
n then i noticed, selalu pkikan mandian lain, rambut dian kerinting mmg kerinting la, tp kerinting yg kusut,,, nak sikat pun susah sbb dia berpintal
lps pki zwitsal ni, rambut dia kerinting tp senang ckit nak manage
haaa
takpe, i terukskan dulu pkikan utk Dian
harga pun ok sgt, tak la mahal sgt
RM7.60 je tak silap i

n i noticed skrg ni byk jual hair tonic for baby
iklan mmg marveles la
tgk gmbr testimoni, d cukur bantal trus rambut lebat selebatnya
tp kalau produk2 gini i takut sikit
lg kalau yg iklan, bukan 20, bukan 30, bukan 40
sila whatsapp ke nombor tertera
mmg tak la i whatsaapp

ckp je skrg minyak ape i tak sapu kat Dian
tinggal minyak masak je i tak sapu

takpe la
now i dh calm ckit
dgn bsabar i tunggu rambut Dian melebat
ari tu penah suke2 ati i gunting rambut Dian
kan kalau kte rajin gunting rambut, rambut makin cpat tumbuh
capuk capuk rambut Dian i buat
hahahaha
nnti rambut Dian dh kua byk, bole i ikat itu ini
tp mau makan tahun gak ni nak lebatkan rambut Dian
gasak la nak..
bonda redho

ingat lagi pic ni
waktu Dian 1st time ikat rambut
Umi ikatkan
hehehhe
tomeiii
setoet je rambut dia dpt ditoncetkan 

 umi mmg rajin ikat2 rambut budak2 ha
kadang amik Dian ikat toncet 1, kdg 2, kdg 5, kdg 6 toncet!
hahahahaha
tq so much umi

 ha
ni fresh gmbr dia
br amik smlm
lps masuk 2 minggu pki Zwitsal
panjang sikit dh toncet dia
kat tpt cukur bantal tu pun dh kua rambut2 halus
dia ni kalau lps mandi rambut nmpk mcm pjg
lps tu bile dh kering, suppppppp semua rambut naik berpintal ke atas
hahahahah

korg ade any petua or tips ?

  xoxo

Lecithin, Green Tea, Stevia dan Dot Dot Dot

ha ko..
post di malam hari
jujur caption i
dengan harapan ari ni i jd slim mlim mcm nelydia senrose
tp tu la..
i tetap puteri sholihahroseberduri

smlm time nak taip slim mcm sape tu, jenuh i pk
che ta mmg i minattttt, tp tak pulak i taip nama dia smlm
amyra rosli pun i minat, tp kurus sgt
siti nurhaliza i minat, comel
tbe2 teringat nelydia senrose
padahal tgn mcm nak taip zizie ezette
sama mcm ko nak makan nasi ayam tp ko order nasi goreng
ah gasak

ok.. sharing is sexy sikit
lecithin tu actualy i beli time i lps bersalin n dh masuk keje
antara sbb i beli lecithin ni, actualy
i selalu menghadapi masalah clogged milk duct
this one bout bf matters la 
kawan i suggest lecithin ni
perghhhhhhhhh
dia punye hazabbbbbbbbbbb
sekali kena, mmg ko akan seram sejuk, demam, menggigil satu bdn, urat2 sume sakit oii
itu jam ko merintih la sorg.. rase mcm dunia bf ni gelap gelita ha
time tu buat la ape pun... tak jalan dah
mcm2 aku buat oi kdg2 nak cpt2 ilangkan clogged duct tu
n konfirm seminggu dua dlm tgn la utk ko fully recover
i ade la kena dlm 2-3 kali
oiiiii kalau bole tak kena dahhhh.. sakittttttttttttt...
so antara yg i consume sekali sekala utk kalau bole nak elakkan clogged duct ni, lecithin ni la
n time i menggelupur cr milk booster, lecithin ni antara ingredient yg selalunye ade la
tagline dia ala2 menyusu smbil mengurus ? hahahaha
 
  tp sekali sekala la...
yg berkali2 i makan opkos la sbb utama dia nak cairkan lemak2 tepu n padat i ni...
ok, lemak i belum cair...
next...

green tea
haaaa, ni kherza punye pasal la ni
dia yg ingtkn i psl green tea
trus i menggelupur gak cari green tea
dulu i minum twinning
now i cr dh takde
ah, boh pun boh la
murah pun murah... hahahha
janji green tea
i takde la minum selalu
sbb i masih bf dian
klu bole tak nak any effect.. sbb i bace psl isu kafein kan
sesekali je i minum, tu pun secawan
especially kalau hari yg i rase i makan dr pg celik mata smpi ke malam 
sblm tu i try dulu minum sehari, then tgk any efek kat dian, kot dia takleh tdor ke, ape ke
so far tgk mcm ok 
yg psl smlm i minum sbb i makan byk...
smpi ke mlm
malam smlm pulak oppa beli roti john taman warisan 
perghhh layannn
time makan tak ingat ape, rase indah je dunia
lps makan br rase omg, brp byk i makan ni?? y? y???
abg g beli roti john ni kenapa?????????

stevia
yes, pengganti gula
i kan sweet tooth
dulu2 minum green tea kosong je
now titik je stevia dlm setitis
trus sedap haaaa green tea 
hahahahha

amboi, time tak start menaip utk blog, bersawang blog ko
time dh start menaip, susah nk berenti..

xoxo


Blog Makin Suram

rindunya my blog
y rindu?
sbb pg td ade la on google cr info bout something
tbe2 teringat lak my bog
kesian my blog
terabai..

but now i dunno la what to update
kang cerita psl anak je, u oll menyampah
cerita psl i, lg la u oll menyampah
cerita psl event, heh, i duk umh je skrg
cerita psl review, benda ape pun tak beli, nak review ape
psl tgk wyg, bile tah last i tgk wyg
nk cerita psl daily life, its routine u olls, nak cerita ape

so, begitu la cerita blog i terabai

oo, tp kat ig i mmg aktif
ari2 rajin upload gmbr n video kat ig
cume skrg ni nyampah ckit ngan i sbb byk sgt swap review
menyampah betul!!!
bnda yg sama je kuaa
trus i unfollow je ig2 yg byk swap review ni...

but now kan..
sedikit terasa tawar hati la nak blogging
zaman skrg keyboard warrior, wow.... scary u olls
pantang salah sikit.. abis viral
i tak tahan dugaan u olls
hashtag netizen kecam
eh, jgn kecam i pulak
itu ape yg i rase skrg ni, secara jujur

kang kalau i privatekan blog, heh, ape jadahnye i buat blog

kalau dulu2, i mmg blogger even tak aktif n i'm a blog reader
suke bace blog2 blogger yg fashionista, lawa2..
but blogger yg i follow dulu2 now rasenye rmi dh jd mak org, dh jd femes entreprenuer, ade yg trus senyap, ade yg makin aktif, ade yg tetbe i menyampah pulak dh bc blog dia..

but hey, jgn pandang enteng pd blog okeh
anything, now, u taip je ape u nak tau
berlambak keluar blog2 yg u bole bace utk info

"anak sembelit"
"anak demam panas malam"
"anak kurang selera makan"
"nak beli teh hijau"
"diet atkins for beginner"
"cara hilangkan lingkaran hitam bawah mata"
"petua anak rambut lebat"
"senaman untuk kecilkan lengan"
"tengahari ni nak makan apa"
"kenapa saya susah kurus"
"senaman paling senang untuk kurus"
(eh, ni mmg keyword yg i selalu taip.. hahahahah)

heh... anything...
taip je...
information overload u olls..

tp tu la, kdg membuak rase rajin nk update entry
kdg tu rase malas trusssss
kdg tu lupe lgsg ade blog
tp i tak tau la smpi bile blog Aduhai Sholihah ni akan wujud...
hahahah

ok, sbnrnye korg suke bace psl ape..
meh nk survey ckit...

xoxo




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...