Sholihah Collection

Supergirl!


saya super girl!
im not a girl, not yet a woman
(mmmm, sheshuai ke.... ayat nih....) tak sedar diri dh 26 tau!
1. sy seorg isteri
2. sy seorg pekerja 8am-5pm
3. sy seorg partimer businesswoman
4. sy seorg surirumah
5. sy seorg anak perempuan pd arwah ibubp sy
6. sy seorg adik perempuan kpd kakak2 sy
7. sy seorg kakak kpd adik2 sy
8. sy seorg kwn kpd bff2 sy
9. sy seorg blogger yg tak femes lgsg
(so what, sy blogging utk kepuasan diri ^_^)


inilah supergirl!!!!!
yippiiiieeee!!!!
(supergirl la sgtttttttt)
abaikan kepoyoan ni..
hahahha




AKu Suke Dress


ramai kate muke kitorg same
even dulu waktu dating, g muzium polis kat kl
(haihh,, menguap2 aku tgk pistol, senapang, peluru, uniform, tp terpaksa ikutkan jugak)
akak polis tu suh tulis name kat buku
then akak tu ckp dgn penuh hemah
"rajinnya abg bwk adik jalan2 muzium"
helllooooo
aku bukan adik dia..
dia bukan abg aku
tibe2 terdengar lagu...
" pagi yg gelap .. kini sudah terang,
aku adikmu,, dan engkau abg"



waktu kawen tgh bersanding tu
lg ramai kate muke kami sama
mmmm
maybe tang pipi kot
tang hidung, mustahil la same


waaaaaa
ni berlakon je muke ceria
sbb aku tak suke ahad
1) cuaca selalunye panas
2) takde citer best
3) esoknye keje
4)mlmnye dh kna gosok baju utk keje
5) kna tdo awal


aku suke dress
senang
tp susah nk cari dress yg lengan pjg
aku tak brp suke pki inner
panas
eh, byk cengkadak benar ko ni leha
tinggi aku 162
ade dress yg aku pki mmg senteng
ade dress yg aku pki ngam2
tp takde dress yg aku pki nmpk labuh


sila abaikan tumbesaran tubuh pd gmbr di atas

Flat Shoes

hai
sy tak pnh pki flat shoes
sbb ia membuatkan sy nmpk pendek gemuk
dan jalan sy akan berterabur
dan kaki sy akan melecet

tapi
tibe2 sy rase flat shoes ni cooooooooooooooollllllll

so sy boolatkan ati utk beli flat shoes
dr
Momoe

dan stokin kecik utk pki supaya kaki tak melecet
sy tak tau ape name jenis stokin nih


uhhhh
kaki sy sgt besar
tp sy pki saiz 6

inilah rupa stokin itu

dan inilah flat shoes pertama sy
murah je
Rm47.20 (if im not mistaken)


sekian


Cerita Nak Kurus 1


helllooowww helllowwww sayang
cik leha kembali lg
dlm segmen...
Siapa Nak Kurus????
Saya Nak Kurus!!!!
Siapa????
Saya!!!!!!
yeeehaaaaa!!


sy dh stat blaja mkn tghr dgn portion:
nasik 1/4..
ikan tenggiri 1/4
sayur 2/4


n sy kemas peti sejuk sy
no more cake, choc, cheese, kentang goreng
skrg peti sejuk sy penuh dgn epal hijau, fuji apple, buah lai, oren n anggur
time kaseh sgt2 kat ensuami sbb sokong usaha murni sy

additional story:
sy terharu sbb ensuami tak komplen pun psl sy gumuk
dia terima sy seadanya
sob sob sob
bile sy kate sy nak kurus balik
dia cume kata
"ayg mcm ni pun abg terima, klu ayg kurus, itu satu bonus utk abg"
dia tak pnh komplen klu asik kna beli mknn yg sy nak
terharuuuuu
skrg klu balik keje, mesti dia tny
"ayg dh mkn buah?"
dia yg penuhkan peti sejuk ngan buah
touching sekejappppp

berbalik kpd segmen kite
sila belaja minum air dgn byknye n mkn sayur n buah dgn byknye jugak

Fighting!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



1st Time

tadaaaaaaaaaaaa

sila jgn gelak
ye,,
mmg aku nmpk pelik
ye,,
mmg aku first time pki shawl mcm ni gayanya
ni pun puas aku fikir berani ke tak aku kuar ngan gaya shawl mcm ni
so, bila ensuami kata tantek, br i rase confident
n bile dh sekali kuar mcm ni, aku akan yakin nk kua pki shawl mcm ni lg

sebenarnye nk citer pasal..
1st time
mmg akan rase takut, neves, sangsi, ragu2, was2 bile 1st time nk buat sumting
mcm aku mule2 nk pki shawl dulu, sgt2 pelik,
sgt susah nk jual shawl n inner
sgt susah nk yakinkan org ramai
byk kali down bile kite menjual tp org tak brani beli
tp, tu sume sbb 1st time

ce korg pki sumting yg lain drpd korg selalu pki, korg akan rase pelik sgt2, rase cam nk tutup muka ngan beg kertas...
even org sekeliling korg akan pelik gak, samada diorg akan kondem, diorg akan gelakkan, diorg akan kutuk kaw2 punye, n akan ade yg akan kata "waaa,,nice la u pki cmni" n ade jugak yg akan kata " mcm tak kna je u pki cmni, pp u nmpk 50x ganda besarnya"
tp bile org dh mule adapt kite mcm tu, dh puas belek kite, dh puas kutuk belakang2, diorg akan diam jugak...


1st time je korg n org sekeliling korg akan rase pelik
tp bile 1st time korg pki tu, korg dh rase tak selesa, jgn la pki lg utk 2nd time n time2 seterusnya
ni penting untuk confident level diri sendr

phm ke tak ape yg aku nk citer nih..
sila paham
klu tak paham pun, buat2 paham
-_-
aihh,aku ngaku aku tak reti nk deliverkan ape yg sebenrnye aku nk smpikan..
patut la aku tak berjaya jd cikgu
kang lain aku ajar, lain memurid paham


ni otw kami nk tgk belon air panas
eh, belon udara panas.
asal sebut panas, mesti nk teringt air panas
ntah pape ntah
ensuami bangga dgn baju malaysia dia
hahaha, skrg melambak2 org pki
nmpk sepesen je sume

Ahadku Di Belon Panas.. Awwww!!!


semalam ari ahad
aku, encik suami, ecah, zyra n naufal g pesta air belon panas
kat putrajaya
luckily hujan dh berenti
so, keadaan masih sejuk
ohh
aku nmpk sgt pendek tanpa heel
first time pki flat shoes
ohh.. pendek n gemuk
menangis T_T


ni zyra
my BFF
preggie 6month ++
baby kedua


ni ecah
my sissy in law
byk colok dia nih
but, yg paling i suke ngan dia,
ialah her long hair
awwww.. i loike


hai baby, baby tgh watpe
baby nk tgk belon panas eh
ohhhhhh
smbil mmbygkan perut aku plak yg mcm ni
awwwww
maluuuu
*_*


aku suke gmbr mcm ni
candid
n nmpk mcm tgh gaduh
encik suami mmg
klu jalan bukan dia hingat bini kat blkg
ni klu anak dh berderet ni
cmne la gamaknye


encik suami mule2 bangga pki baju malaysia dia tuh
then, bile dh nmpk rmi sgt pki baju smaa
dia tetibe malu
hidup malaysia!!!!!


My BFF
n my Sissy


kamera hanya penuh dgn gmbr belon
hello abg
bdn i pun dh mcm belon
asal tak amik gmbr ayg byk2


wahhhhhh
sume terjerit2 tgk belon naik ke udara


luv dis pic
!


L.O.V.E
bole tak buat mcm ni kat perut encik suami
ohhh tidakkk
sia2 je kna "blusher" magic nnti
siap bentuk tapak tgn lagi kang kt pipi


last pic
have a gud sunday yawwww


Teringin Macaroon


Bonda: esah,,, bonda teringin mkn macaroon la
esah: macaroon tu hape?
Bonda: ala,, mende yg bulat2 tu, yg manis tu, yg byk2 kaler tu (smbil mengelap air liur meleleh2)


uwaaaa
nak!!
nak!!!
nak jugak jugak!!!!!
bile la dpt rase mende alah ni....


esok nk g MV ngan BFF
MV tu besar tuh
cmne aku nk vr mende alah ni kat mn2 kedai yg jual?
takkn aku nk masuk sume tny
"hello, ade jual macaroon"
hai, tumpng tny ,,ade jual mak arun tak? eh .. macaroon"

T_T


Sy dan Rumah Etude


smlm aku amik cuti rehat
nk jenjalan
skrg kan musim cuti sekolah
kamg jln sabtu ahad, sesak smpi berlaga2 bahu lak kang
tak best
so smlm aku ngan opismate aku g time square

jenis aku ni, klu dp duit waima sikit giler pun, aku akan trus beli brg yg aku nak
sbb klu aku tak beli, duit tu abis ntah kmana, brg yg aku nk pun tak dpt, then kang terkenang2 je


Etude House
Gerek seyyyy
punye byk free kit yg aku dpt..
sebyk duit yg aku dh leburkan
uwaaaaaaa


p dh mmg minat aku ke sini...
aku mmg suke brg2 mekap
lg la aku dh demam tgk citer korea skrg
tgk kulit deme flawless n awesome gilerrrrrrr
aku pun berazam la nk pki brgn etude house
budget la aku pun dpt kulit flawless
cetttt!!!!
(bg la peluang aku nk berangan kan..kan..kan)

tp harap maklum,,
aku br pki bnda ni sehari
kang klu kulit aku tak elok, aku banned la produk2 nih
seperti mana aku banned kosmetik clinique skg nih
kite bakor...kite bakorrrrrr... kite bakorrrrrrrrr

1:
Green Tea Cleansing Foam
bnda ni ade ekstrak teh hijau
aku br pki smlm n pagi ni
so far aku puas ati
tgk la ps seminggu nnti cmne


2:
Aqu Cure Toner
smlm aku pki, cpt je meresap dlm kulit...
sejuk lak tuh
suke3


3:
Aqua Cure Moisturizer
ni aku pki smlm mmg terbaik
ringan gile tekstur dia
tak berminyak lgsg
aku pun tepek2 la kat muke mcm yg heroin citer korea selalu buat tu
sila paham
aku suke berangan




4:
Lemon Cleansing Foam
foam ni untk skin brightening
pki seminggu sekali je


5:
Lip Balm
rase epal hijau!!
sy sgt suke okeh!!
dh la bekas ni comel!!!
sy dh jatuh cinta!!!


6:
Blusher
ni mmg terbaik wa ckp sama lu
lu takkn menyesal derrrr beli blusher nihh
i mmg konfirm la suke sbb ade shimmering2 ni kan
kaler ni mmg best seller
pinky peach
seuai utk kulit asia
sy sgt puas ati!!!!!
takmo dh blusher yg lain <------ sila baca dengan mpde iklan syampu keh

dia jd mcm ni
shimmering
n rase glam
rase pipi tu mcm flawless je
aku rase je la
aku tak tau la klu pipi aku ni org tgk lain mcm je kan


7:
Make Up Essence
ni base makeup dr Etude House
mmg terbaik
pump sikit je
then apply kat muke
sgt nipis okeh
sgt ringan tekstur dia
sy sgt suke!!!


8:
ha
ni la killer product
yg asalnya aku cume nk beli ni je
tp dh terbeli brg lain
T_T
BB Cream
terbaik woooo
lps cuci muka, pki toner, then moisturizer ( ni basic 3 step keh,, wajib buat!!!!) then appli makeup essence, then pki BB Cream, then br pki bedak..
hasilnye menakjubkan!!
tmbh pulak pki ngan blusher dia
BB Cream ni byk benefit dia
dia siap ngan sun block, moisturizer, sume la bagai...
terbaik dr ladang!!!!


okeh
yg ni aku salah beli
selalu aku pki natural white
smlm nk cpt sgt, aku terlupa kaler ape aku pki
then aku terbeli yg Natural Beige
ade sesape yg nak?
sy leh bg
ni yg refill nye
bedak pixy ni aku mmg selalu letak kat handbag
utk kegunaan semasa



Dia Dah Kurus

dr kecik2 dulu
aku suke sgt cerita ke, novel ke, komik ke
yg berkisarkan
...hodoh jd lawa ...
...gemuk jd kurus...
...lembik jd kuat...
...benci jd cinta...
...gaduh jd syg...

membawak smpi ke besar
tema2 mcm ni mmg tak lapuk dek zaman
lg2 klu tang gemuk jd kurus
sbb aku dh pnh rase
gemuk jd kurus, kurus jd gemuk balik, then gemuk tak kurus2

sources: pakcik google

ni yg terbaru
jennifer hudson
dj kurus wa ckp lu....
terbaik dowwww...
kuat azam dia nk kurus
alaaa
tp dia org kaya
bole je upah personal trainer, g gym
yg mcm kite2 ni??

takpe la
den tatap la dulu gmbr ni wat pembakor kalori semangat


Merong Mahawangsa


semalam berusaha keras nk tgk citer nih
dpt gak tgk kat Mines kul 630pm nye
kul 6 muncung sy dh pjg2 bile ensuami masih tidak menampakkn diri..
nasib bek kul 6.10 dia dtg..
klu tak.............................
mmg aku tgk sorg la...
nk menangis2 aku kt toilet psg contact lens
kang klu tak pki, aku tak nmpk, lg haru

Komen:
sy bangga jd anak msia... (nada Sam 2+1)
kira ok la filem ni
name pun 1st film kan
byk lg bole diperbaiki
tabik spring la kt KRU sbb produce film epik ke tahap mcm ni...
(personally, stil takleh kalahkn PGL yg aku tgk 2x dlm sehari kt wyg)
sometimes ade je nmpk CGI dia mcm katun dlm film ni
but as i say, ni kan 1st film gini..
dh bagus KRU ado buek..
klu harap yg lain,,,?? nan ado????
abis je crita, sume org tepuk tgn...
then aku tepuk la dahi,,,,, sebab naik heran,..
sbb mcm ni punye impact film ni tau kat penonton..
hebat tak hebat....
but totally aku leh kata filem ini HEBAT!!!!!!!!!!
go KRU go!!!!
Go stephen go!!!!! (hidung berdarah T_T)

Scene Aku Tak Dapek Lupe:
waktu Stephen mule2 kuar...
berdarah hidung aku
T_T
gile tough!
berbulan kan dia training utk nmpk sasa dlm film ni...


1st Day


1ST DAY

Pagi:
1 bijik VCO
Air suam 3 gelas
Mee goreng kak zila 4sudu, Kuih keria sebijik

Tengahari:
Subway Cheese n Steak
Nanas + Kicap pedas

Haihhhh...
br turun sikit berat aku minggu lps..
balik dr kelantan, mencanak2 naik balik berat aku..
jarum timbang tu dh naik tak larat nk tunjuk berat aku dh..
jarum tu asik ke kanan je...

Ni yg terbaru:
Weight - 69.1 kg (ehem ehem,, sila diam!!!)
Height: 159.5 cm
BMI: 27.2
Normal BMI Range: 19-25
Ideal Weight: 48-63 kg (goshhhhh!!! aku lebih 6.1 kg dh!)

Body Fat Index : 38.5% (perghhhhh!!! melampau!!!)
Mass Body Index: 26.6 kg
Ideal Body Fat : 18-27% (terlebih 11.5%,, bergembira lemak2 ni dlm bdn aku)
Ideal Body Fat Mass: 12.4 - 18.7 kg
Daily Energy Requiremnet : 1538 kcal

Blood Pressure : 93/68 mmHg
Pulse Rate: 89 ppm
Normal Blood Pressure: Less than 140/95

Aku Angin

gmbr ini tiada kena ngena ngan entri ini


uwaaaaaaaa
uwaaaaaaaaa
uwaaaaaaaaaaaaaaa
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ape uwaaa.. uwaa...
lempang laju2 kang...

sob sob
terharunye dpt wat header blog nih...
berpenat berlelah bekeringat waktu nk buat header nih
ececececec, ayat drama nak lebih eh...
header ni takla sekemas mn....tak cntik mn pun..
tp akhirnye sy berjaya buat
nnti nk try lagi, lagi, dan lagi....


haaa...
ni nak ce cite ckit nih
pg td , ade org tag aku kat gmbr ni...
hmmm
korg tau tak korg berunsurkan ape...

setau aku, cara nak kira, berdsrkan kite ni anak no brp kan
aku anak no 4
maksudnye susunan dia mcm nih

anak no 1: tanah
anak no 2 : air
anak no 3 : api
anak no 4: angin
anak no 5 : tanah
anak no 6: air
anak no 7: api
anak no 8 : angin
anak no 9 : tanah

wehhhh,.. brp byk anak daaaaa
koghang kira sendr la..
lemak la aku nk kirakan....

so, aku anak no 4, maksudnye aku ni berunsurkan ANGIN

" hANGIN je aku ngan ko ni derrrr"
ko ni, kepala ANGIN sgt la derrr"
ko jgn buang ANGIN merata2 leh tak??"
ko nk g mana, mkn ANGIN eh"
" weh , lapanye aku, aku kna mkn, kang masuk ANGIN perut aku yg gebu nih"


citer byk pun tak gune
ce bace dulu, ce bace, ce bace

ANGIN
- bertrus terang, berminda aktif, gemar mencri kepelbagain dlm aspek kehidupan
hmmm, aku ni bertrus trg kt org yg aku related je, mksudnye suami aku, adik bradik aku minda aku ni takla aktif sgt, aku maleh nk pk yg leceh2, aku pk yg remeh2 n temeh2 je, biar suami aku je yg pk yg berat2 ni (jht gile ayat aku) kepelbagaian? hmmm,maybe, sbb aku ni cpt bosan.. nasib la umh aku kecik, klu tak seminggu sekali aku tukar susanan perabot.. ni nk tuka cmne, kecik benar ruangnye kat umh aku...

-berfikiran terbuka, daya imaginasi dan inovatif, bg mereka segalanya bole dicapai
fikiran aku ni terbuka la sgtttt,,,, tlg laaaa...aku ni agak tertutup laa...
imaginasi aku mmg tinggi, aku bole bygkan hidup aku jd princess, jd pelakon, jd Lisa Surihani, jd Ct Nurhaliza, eh, suke ati la aku nk jd ape...name pun daya imaginasi aku
aku mmg akan capai sume yg aku nak... aku akan dptkan jugak ape yg aku nak, tak dpt cr baik,aku gune cara kasar! uihhh, kasarnye aku.. sila takut...

- bergaya, tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi utk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh2
bergaya??? hahah, aku ni byk tak kena gaya dr bergaya
tak cerewet?? helllo,,,,,, aku tak suke kongsi brg aku ngan org lain, aku nk bnda aku ade kat tpt aku je, aku tak suke org lain kacau brg aku, aku tak suke org kaco tuala aku, aku tak suke gune bntal org lain, aku tak suke tgk dapur n toilet org, aku pki bj sehari sekali je, then trus kna cuci
ngengada lebih aku nih!
diplomasi n kerjasama? aku ni kepaa hanginn kowttt... elok2 org nk kerjasama ngan aku, trus deme tak nak keje sama ngan aku...

- sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendr demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan dan konflik
ni klu suami aku bace, konfirm dia akan bangkang habis2an!! sy bangkang yg Arif!!!!

- sentiasa gigih mendptkan cinta yg unggul
haaaaaa... ni aku suke... aku tak suke layan byk2 cinta.. hah?? byk la sgt cinta yg ade kat aku??? wakakakak

-kurang cenderung utk menyampikan perasaan sbnr yg terpndm dlm ati
aku ni jenis malas nk terangkn kt org ape yg aku rase... lantak koghang la nk pk aku ape...

-dikenali dan diingati krn sifat romantis dan manja
awwwwww. mak suke noksssss.... lg2 klu lps tgk citer korea n hindustan.... terkuar2 romantik n manja aku... tetttttttttt...

Jom Kira BMI.. Sila Kuatkan Semangat

Your Body Mass Index (BMI) is: 26.6.
This would be considered overweight


ewahhhh ewahhhh
melampau tauuuuuu
overweight okeh
makin nak diet makin naik tau
ni buat mak marah ni nokssss

azab gile nk stat diet
dugaan ,., dugaann
kadang2 elok je aku dh kawal mkn waktu siang
tup tup, mlm2 ensuami balik...


tadaaaaaaaa

tanpa rase bersalah,,
dgn muke hepi giler dia bawal balik mende alah ni utk aku
aku ape laie
tanpa rase bersalah, aku mkn la smbil dgr crita2 yg dia bwk balik dr opis


kdg2 dia bawak balik sate
kdg2 dia bwk balik coklat cadbury
kdg2 dia bwk balik oblong
kdg2 dia bwk balik diri dia je

korg2 yg nak kira BMI
leh klik sini
sblm klik kuatkan semngt dulu
kang takut ade yg pengsan tgk BMI sendr
aku ni pun pengsan sekejap lps tgk BMI sendr
ni br sedar balik
*_*

http://calculators-free.com/body-mass-index-bmi-calculator-10


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...