Sholihah Collection

Durian Crepe Berleha

nak habaq maiii niii
dulu hat musim pavlovaaaa
berderettt la hat cerita pasai pavlovaaa

dah la ni
musim durian crepe la pulakkk
ate ape laieeee
teman pun nyibuk2 la jugakkkkkk nak buat durian crepe

 

pernah makan durin crepe yg beli kat akak linda
sedappp bukan mennnn!!!
ingtkn nk simpan ckit utk ensuami
mintak mahap la ensuami
dh terabis trus
ahahahahahah 
*gelak jahat*

jadinye
demi nk memuaskan ati sendr
nk buat sendiri jugak2 nihhhh
belek resepi
tgk mcm senang
tapiiii...
ha tunggu i abis cerita dulu


 balik keje
kental niii
gi carik duyannn
dpt la 8bijik durin kampung
rege???
rm35!!
tp durian kampung
besor mana la sgtttt
dlm 8 bijik,,, 4 bijik je yg elokkkkk
yg lain sumeee
kerasssss
caisssssssss
kira tauuu
modal dh rm35 niiii

buat dc yg paling sedap kena gune duyan d24
tp i kan kudossss
hahahha
i cr duyan kg je

ok.
citer psl bahan dulu

 bahan-bahan:
-250g tepung gandum
-3 bijik telur
-400mlm santan
-isi durian yg dh diasingkan bijik nya (lenyek2 kan ckit)
- secubit garam
-esen vanila
-pewarna
-100mlm air

 i cmpur semua bahannn
then kasi mix
setgh resepi kata gune blender
tp i malas nk kuakan blender
mixer ni mmg selalu ade kat dlm laci tu
then i punye la tak suke letak pewarna byk2, i letak ckit jeee
pucat jadinyeeeeeeeee
 
 lps tu
i tapisssss
nk kasi tekstur tu halussss

 lepas tu, masak atas non stick nye kuali
haaaaaaa
tang niiiiii
mmg i malasssssssssssssss
sape yg rajin buat kuih ketayap tu, maybe suka la kot proses ni
i tak sukeeeeee
sbb i malas
hahahhaha

then, yg kulit tu 
bile dh sejukkk
dh bole balut dh 

lupe nk snap pic whip cream n time i membalut tu
oppa tak nak amik gmbr i
dia sibukkkk tgk tv citer psl empayar rom
caisss!

alkisahnya
time gi kedai tu
whip cream non dairy nye dh abissssss
tggl la whipping cream yg picit tu
u bygkan la
i dh beli duyan, dh beli tepung santan bagai
takkan tak nak teruskan kan

tgh nk amik whipping cream tu
ade akak sorg tu
duk usha gak peti tu
sbb whipping cream tu tggl sebotol jeeee last yg i pegang dan i cpt2 byr kat kaunter

tp nyibuk sgt i nk tau dia nk masak ape pki whipping cream tu
i tny la dia nak masak ape
dia kata nk masak kuih2 biasa je
then dia tny la i pulak nk masak ape
i jujur la jwb, nk buat durian crepe
udohnyeeee
akak tu pun ropenye nk buat dc
tergolak besar ha kitorgggg
i tanya resepi dia, dia tny resepi i, rupenye ktorg pki resepi yg samaaa
hahahhaha
bantai gelak lagiiiii

 ohoiii
lupe nk citer cara balut
hahhahaha
mule2, letakkan kulit yg kte dh buat tu, then letak whip cream, then letak isi duyan, then tepek balik ngan whip cream, then br balut jd mcm bantal tu
tp disebabkn i gune whiping cream picit, dia tak gebu la jdnyeee
lembik jeeeee
tp kira halal laaa

dpt la dlm 20 bijik
blum kira yg aku balut asik koyak jeee
aku balut, koyak, aku ngap
then bile dc dh siap, aku dh tak larat makan
 
jadinyeee
u oll kira modal i

durian rm35
santan rm5.20
whipping cream rm13
telur, tepung, n yg lain tu pki ckit2 mmg dh ade kat umh, susah nk kira
kira yg kasar2 je
tak ke modal i dh rm50 + dah???

blum kira yg penat membuat kulit dia tuuuu
blum kira nk asingkan bijik duyan ngan isi duyan lagi
blum kira yg duyan isi keras tu dh rugi dahhh
blum kira kulit crepe yg i masak asik koyak tu jeee

klu beli dc siap, rm50 tu dh dpt dlm 30 bijik
mkn sampi lebammmm
sbb selalu dc kan 6bijik rm10 kannn

sudahnyaa
mmg lps ni tak nak buat dc sendr dahh
nak beliii ajeeeeee
lg senanggg
rupe dh confirm mmg cantik gebuu je kaler kuning kannnn..

sbnrnye
resepi dc ni ade mcm2 versi
ade yg smpi gune 5jenis tepung
ade yg kena pki butter cair
ade yg kena pki tepung ubi
terpulang la nk pki resepi yg mn satu kehhh

k bai

1 Juta Org Sayang Saya:

QueeN TerataI said... [Reply to Comments]

rajinnya buat sendiri kan? akak ni? hahahah tau makan jer.. nasibler.. lgpun kalo buat sendiri yg makannya akak sorg aje so beli je la senang dan cepat.. kihkihkih

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...