Sholihah Collection

Cambodia With Love Part 1


22.01.2013 - TUESDAY


yeeehaaaaa
PART 1
yayyyy
ari nak bertolak...
pukul 10.30am tu, kami ke Giant Nilai dulu
nak tuka duit...

kami dpt USD500 utk RM1,525..
ala sedehnyaaa
bwk duit ribu2
alih dpt ratus je
nipis je i pegang duit tu
klu time g indon, tuka duit ribu2 je, tp dpt juta2
trus jutawan haaa
haaa..
then kami gi umah my fren uk pick up dia pulak...

around 12.00, my fren nk gi tuka duit
so, kami ke Giant Nilai balik
i tgk money changer tu, tibe i tuka duit lagik
kami ni i tuka RM306 dpt USD100
saje buat spare...

so far cuaca yg kami check, cuaca kira ok la
panas ...
better panas dr ujan kan time travel

1230pm bertolak ke LCCT
smpi LCCT pukul 1pm
trus kami drop bag kat R4
kami antara yg terawal
so everything sume smooth la

setel check in baggage, kami g makan
kat Marrybrown
macam biasa, kononnya makan siap2 sbb takyah mkn lg kat flight
nan hadoooo
nama pun Mr&Mrs Azham

pukul 230pm, kami check in immigration dah.. proceed ke T3
flight no AK1474.. Boarding ktorg pukul 2.35pm

3.25pm
kapal terbang pun gerakkkk
bye bye Malaysia...

Cambodia Aku Datang tajuk filem dia

tak tau asal
atas flight mesti nak amik pic awak
cantekk sgt awan
mcm gula2 kapas

i dah agak dah
atas flight mesti makan lagi...
dh tau sgttttt dahhh
aaa.. chicken rice fevret i tadeeeeeee
nangissss
tp i ganti ngan roast chicken with blackpepper mushroom sauce RM13
and chatime mango green tea with jelly RM8
atas flight pun ko nak chatime gak
tak beragak betull..

lps makan
kami isi arrival card and declaration form siap2

 cantik arrival card dia
ade gmbr angkor wat

        
   
kiri: Malaysia
kanan: Cambodia

pukul 4pm time Cambodia
kami touch down Phnom Penh International Airport
mcm biasa
setel immigration then amik bagasi

kua2 airport taxi kami dh siap2 tuggu
oh ya
specially thnx to kak Noni and her husband
last2 minit tolong kami carikan taxi...
tq sgt2
jasa kalian mmg takkn kami lupakan...
sbb ape last minit? mule2 kami ingt nak naik bus sbb plan kami, lps touch down trus bergerak ke Siem Reap... ke Siem Reap amik masa -+6jam.
tp kami risau klu naik bus, kami smpi lewat malam, susah hati jugak sbb tpt org kan..
tak tau persekitaran dia mcm mn
tu yg last min contact kak Noni tanya pndpt, mintak tlg dll
husband kak Noni pulak kebetulan mmg keje kat Phnom Penh.
lega..

 ok cun
kami trus bertolak menuju ke Siem Reap
taxi ni cost nya USD80 okehhh
tercekik gak la nk byr RM240..
jd 1 pair byr RM120
pejam mata, bole la, bole la...
dr susah2 hati duk pikir psl naik bas mlm2 ..

 2jam pertama mmg kami menghayati pemandangan

berhenti singgah toilet jap

kira ok la kete ni
masih selesa utk perjalanan kami
leh singgah2 sekejap

around 8.00pm, ktorg berhenti sekejap kat Kampung Thong
driver suh berenti makan
kat cni mmg masalah komunikasi
mcm ayam ckp ngan itik
sbb i tanya psl halal food
dia asik angguk2 je
so kami rase mmg takde makanan halal pun kat situ
kami juz kuarkn roti, makan alas perut n teruskan perjalanan..

 jalan kat cni...
hmm
what can i say
masih byk yg tanah merah
pokok2 tepi jalan sume berdebu...

perjalanan 6 jam agak azab ye
time jalan rata ok la
time jalan lama, ya Allah...
gedebak gedebuk gedebak dlm kete haa
kematu bontot weh...

tepat 940pm, kami sampi Siem Reap..
kat cni kami dh tempah driver tuktuk 
nnti i cerita psl driver tuk2 ni di next entry keh
nama dia Salim
Salim ni quite femes gak la kat sini
driver muslim

nk dijadikan cerita, disebabkan i ingt SiemReap ni tak rmi pelancong
kami dtg berlenggang tanpa tempah hotel ..
kami ingt anytime anyhow anywhere senang je nk cr hotel
tp kami silap
Siem Reap mmg sentiasa dipenuhi pelancong dr serata dunia
ha amik ko ayat buku...
hotel penuhhhhhhhh... sgt penuhhhhh...
kami mmg dh target nak stay kat Ponlue Angkor Siem Reap Villa
sbb hotel ni dekat benor ngan night market dia...
tp penuhhh.. aduiii
Salim bwk smpi nk dkt 10 hotel.. sume penuhhh..
kami dh cuak dahh
tak sangka lak Siem Reap ni rmi orangg
serius tak sangkaaa..

lastly, lepas Salim kuar masuk hotel, carikan kami hotel,
ade jmpe satu hotel
hotel kecik je
takpe kami tak kisah
memandangkan hotel hanya tpt utk tdo n mandi..
tq sgt2 Salim
sbb mmg kesian tgk dia turun naik tuk2 kuar masuk hotel sbb nk carikn kami hotel

Soh Chin Hotel
USD18 per nite

disebabkan dh malam sgt, n kami pun dh tak larat
then Salim tlg kami belikan air kelapa
USD1.5 utk 2 bijik kelapa
nikmatnya minummmmm
i mmg tak larat dh snap2 gmbr ke ape ke..
kami trus mintak kunci bilik, mintak password wifi
cuci muka 
tuka baju
trus tdooooo
perjalanan kami masih jauh

zzzzzzzz

xoxo
published


2 Juta Org Sayang Saya:

QueeN TerataI said... [Reply to Comments]

wah.. best jln2 makan anginkat negara org yer!

Sholihah said... [Reply to Comments]

hehehe.. bole la ckit2 kak.. gi dekat2 je... ^^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...