Sholihah Collection

Resepi Marsbar


ok
ceritanyaaaa

i kan aktif instagram
ape? tak tau instagrm i?
mcm biasa la.. search puterisholihah keh
kikiki.. sempat promote ig ni
i mmg suke gile instagrm sbb dia mmg khas utk pic
takde sepah2 ngan newsfeed la, sharedlink la

ha.. kan.. nk cerita lain msti taip melalut2 dulu
ha kan..
then, kat instgrm selalu tgk org upload mende alah ni
hashtag marsbar gitewwwwwwww
punye la sedap tgk org makan
lagi2 tgk instagrm retis2 makan marsbar ni

then disebabkn dh gaji
i pun sibuk cr resepi marsbar ngan n trus beli bahan2 nk buat mende alah ni

 4 bahan je u olls

1- Kellogs Krispies RM5.20
2- Butterlite RM3.99
3- Choc Mars Snack Size RM8.50
4- Cadbury Dairy Milk RM7.50
bole tahan gak kos bahan2 nk buat mende alah ni
klu tak sbb nk rase marsbar ni, idok le i nk beli cekelat2 byk2 niiii ha
 lawa lak letak choc mars ni atas chopping board hijau i ni
i tak suke mars sbnrnye 
manis sgtttt
hmmm, sedap lg sneakers
tp sneakers pun tak gemar sgt sbb ade kacang
asal letak choc atas chopping board?
ha pandaiiii
mule2 u olls chop2 dulu choc ni

 then masak atas api ngan 90g butter
u olls jgn bukak api kuat sgt tau
nnti jd mcm i
cam nk hangus2 ckit dh
then kang klu dh pekat sgt, susah nk salut ngan kellog krispies tu kang

lps tu, bile dh cair, masukkn 3 cawan kellogs kripspies td tu

 then mampatkn dlm loyang yg i dh alas

lps tu, cairkn choc cadbury dairy milk td tu ngan 30g butter
gune cara double boil
i mmg aci redah punya org
letak kuali letak air, then i letak mangkuk .. kuikui
takyah nk sukat sgt la 30g butter tu
coet je la butter tu dlm sesudu
klu sukat pun, leh ke agak 30g butter tu cmne
hahahah
apsal i hahahah
sbb smlm i la yg sukat 30g butter tu
mn maunya
i konpius nak baca jarum sukat tuuu
then tabur la atas kellogs krispies td tuuuu

senang kan?
sesenang A BE CE gituuuu ya kannnnn

review i?
lps ni malas dh nk buat..
baik beli je.. hahah
sbb yg i nk mkn bkn byk smpi seloyang tuuuu
kos je dh RM30 klu buat sendr
klu beli br brp... tp takut tak puas makan lak

then kan, i rase, coklat2 ni sedap jugak klu mkn camtu jeee
nak masak2 atas api ni, lbh kurg gak rase

tp klu nk masak utk org yg ade anak2, mmg best la
sbb  budak2 mesti suke gile mende ni
sbb dia cam rangup2 kat bawah tu, lmbut2 coklat manja kat atas
so tak la muak sgt...
buat dia macam ala2 kek batik gitu kan...

mule2 nk potong tu cm keras ckittt
tp bile dh potong, masuk dlm muluttt
PERGH!!! 
meletup2 dlm mulut i...
coklat tu macam menari2 dlm mulut i

ala, takde pulak pic marsbar yg i dh potong ni...
sbb dh byk masuk mulut
then nk bg my sis ckit...

ok.. try jgn tak try
senang jeeee

utk 1st try ni, ade beberapa kesilapan yg bole diperbaiki dr semasa ke semasa lg
ewahhh
thts y i tak post gmbr yg dh jd, sbb tak cantekkk T_T
takpe takpe
kang kte buat lg sekali.. nk buat cantek2...

1) api terlalu besar.. masak ape2 pun klu melibatkn butter, kna pandai jaga api.. api biar bukak slow je
2) mars bar i ckit sgt kot, or tak balance ngan butter.. so dia jd pekat n kenyal...
3) i tertuang kellogs crispies tu byk sgt.. so coklat tak cukup.. tu yg tgk lapisan pertama i mcm kering2 je tu
4) yg stage last masak cadbury ngan butter tu, kuantiti i tak cukup.. tak dpt tutup semua lapisan bwh i yg crispies td tu
5) cari loyang yg sesuai ye... i amik yg besar sgt, so bile layerkan tu, dia jd nipis jeee.. better gune mangkuk lutsinar yg kecik2 tu..


xoxo
published

8 Juta Org Sayang Saya:

Nurulfatin Rosli said... [Reply to Comments]

yunk.u pakai 4 mars bar jek eyhhh..

Sholihah said... [Reply to Comments]

kte derhaka, dia kata 3 bijik, kte gune 4 bijik, sudahnye kte nye adunan tu jd pekat n keras.. susah ckit nk gaul ngan kellogs krispis.. heheheh... dh la kte pki api kuat ckit, hampir hangus ha... hehehee

mia izzati said... [Reply to Comments]

popular dah mar bar nih..ni gara2 nengok ariz lufias le ni

Sholihah said... [Reply to Comments]

kte pun terpengaruh gak sbb rmi sgt upload marsbar kat instagrm.. hehehe.. tp mmg sedap.. rangup rangup kriuk kriuk gitu...

Anonymous said... [Reply to Comments]

Lepas dah letak coklat masuk peti ais ke?

Sholihah said... [Reply to Comments]

sy tak masukkn dlm peti ais.. sbb marsbar sy kcam kejap je dh keras... ^^

babyneo11 said... [Reply to Comments]

awak beli kellogg's rice krispies nie dekat mane ye ? tesco ade jual x? sbb jrg nmpak.. :)

Sholihah said... [Reply to Comments]

alamak, tak ingt beli kat ne,, rasenye beli kat JJ ke yg panggil AEON skrg ni.. heheh.. kte pun jarang nmpk kellogs crispies ni... ^^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...