Sholihah Collection

My 1st Pregnancy - Part 1

10 Feb 2014
kisah bermula..

ehem ehem
tujuan berkongsi cerita ni, sekadar ikhlas untuk berkongsi cerita dan pengalaman
mungkin ade org luar sana yg turut mengalami ape yg i rase
mcm i la..
1st time alami
tipu la klu kata i tak kelam kabut, cuak, blur, paranoid
sume ade..
so i byk tanye org, byk google
so sedikit sebyk i himpunkan kat cni
lagipun, nnti dh tua2, or i nak imbau balik kenangan i, i leh bace entry ni ^^
ok.. untuk mereka yg tak tahu,, ye i pregnant..
ekceli, pernah pregnant..
n rite now, hmm,, how to describe eh..
i br selesai proses keguguran n br selesai berpantang keguguran dlm 2 minggu
another 1week+ lg utk berpantang

pagi 10feb 2014 tu, lps 4 hari i rase sakit pinggang sgt2
nak duduk susah, nk bgn susah, nk terbaring pun susah
pendek kata buat ape pun tak kna
so, isnin, i decide nak g klinik
apsal ntah kaki ni melangkah ke Klinik M
klu org Serdang tau la kot
klinik ni femes ngan pakar sakit puan n kes mngandung
i jarang gi sini
tp disebabkan i nak sgt tau knp i sakit pinggang
sbb last period i pun, i sakit pinggang mcm ni
i risau

so, pg tu, oppa kata nak teman i
i kata ngan machonye
takyah... ni sakt pinggang biasa je, sakit org pompuan
pergh, macho giler
so, smpi turn i
i cerita pung pang pung pang
doc tanye ade buat UPT tak
mmg ade pun
last i buat UPT 30 Jan 2014, sebelum i balik kg cuti raya cina
tp -ve
so mmg i rase -ve je la
doc nak scan..
ok.. i serah diri, baring atas katil...
doc kata, mcm ade fibroid, but saiz masih tak membahayakan
i cuak ckit dah
fibroid?
aduhhhhh
pastu doc ckp
"tapi.. apakah ini..."
doc tunjuk ade bnda kecik menempel kat dlm tu
doc ni tanye i ke ape ni, i lg la blur
ape ke bendenya tuhh
aduhhhhh
doc suh buat UPT
i mmg sengaja tak buang air kat opis sblm g klinik
sbb im sure, klinik mesti suh buat UPT
pernah tau, sekali g klinik H, doc nak buat UPT
i pulak dh siap2 buang air bagai, sbb i ni jenis neves sblm jmpe doc, asik rase nak terkucil je,
 jenuh la nk tunggu buang air lg sekali
smpi kna minum air sebotol penuh
buang masa je duk klinik semata nak tunggu bg urine
then i bg urine i la
tak smpi 2min, doc panggil
"last awk buat UPT -ve eh, tp doc buat ari ni +ve yeee... line dh pekat dah"
ternganga
abis nak buat ape ni
i nak senyum sebenrnye, tp apsal ntah i ternangis..
i ketar2 pegang tgn doc..

"betul ke doc"
"tapi, sholihah kena berhati2 ye, sakit2 pinggang tu bkn tanda yg baik.. now, utk confirmkan lg, doc nak buat blood test..  juz bykkn doa n  tawakkal ye.."

ok
i makin blur
i happy sgt, but i takleh happy sgt
coz what, i selalu tgk drama
klu kte disahkn pregnnt, doc akan ckp tahniah, puan mengandung bla bla bla...
but my case, takde tahniah.. doc suh berjaga2...
lps cucuk jarum utk blood test
pftt.. i benci jarum!
sakit!

balik klinik, i drive mcm org gila
ckp sorg2 ngan stereng
ape i ckp, i pun tak tau
trus kol oppa, nak jmpe, konon nk tunjuk tgn kna cucuk ngan jarum
smpi dpn opis oppa, oppa dtg ke kereta ngan uniform dia
pergh, macho gak laki i ni..
dia masuk kereta
dan2 tak dpt tahan menangis
i peluk dia smbil ngongoi nangis2

  
dia pun blur la..
dia kata  "napeeeeee.. ayg mengandung ke..."
i angguk
alamak, tak dpt nk digmbr kn perasaan tu
mula la adegan peluk2 nangis2 dlm kete
dramatik sungguh...
macam drama rosalinda haaaa...

then, i mmg tak pikir ape dah
doc pulak mmg bg mc, suh rehat katenye
sblm i balik umh
i jmpe kak norly dulu
tak dpt tahan perasaan
at least i nak luahkan perasaan i ni
i jmpe dia kat dpn opis
dia masuk je kete
stat balik nangis2
peluk dia smbil nangis
the dia ckp sebijik mcm oppa 
"ko ni dh knape.. ko ngandung ke"
angguk
dh dia pun nangis jugak
lg kuat la i nangis
i heran juge, knape bile i nangis, org tau i ngandung? magic sungguh....
then ajak dia g makan
i tak mkn dr pg
br la rase lapar

kat umh, buat ape pun dh serba tak kena
kul 530pm tepat, oppa balik bwk nasik ambeng u ollssss
muke dia dr jauh, dr atas moto, senyum dahhhhhh
malam tu..
klinik kol..
nak bgtau result blood test pg td
"ikut blood test, puan mengandung... dtg klinik balik utk 2nd blood test lps 2 hari ye"
yippiieee!!
i lompat atas katill!!!
oppa pun lompat!!! nasib katil tak roboh ko...
 oppa dh jiwa kacau dh
dia tak sabar nak bgtau mak abah
takpe la, kami kuatkan diri utk bgtau mak abah walalupun harapan masih tak dpt tinggi menggunung
supaya mak abah dpt doakan kami....
doa mak ayah kan makbul..
malam ni tu i tdo muke ade sinyumm...
i tdo peluk smbil peluk gmbr scan tu
smbil membayangkan i peluk bakal zuriat i nnti

 
xoxo
to be continued
p/s: AWAS.. entry berkaitan my 1st pregnncy ni adalah sgt pjg hoccay..  coz u know la, i kan kuat pok pek pok pek.. so byk bnda nk ckp, byk bnda nk cerita, byk bnda nk tulis dlm diari, byk bnda nk tulis dlm blog... oh banyaknyeeeee.....

3 Juta Org Sayang Saya:

zurayusoff said... [Reply to Comments]

sedih...sgt sedih
lebih2 lg bila sholihah kata tido peluk gambar scan...
apa2 pun sekali yg terjadi
ingatlah bahawa semua itu perancangan Allah
dan jgnlah terlalu bersedih kerana ketiadaan anak
kerana kita diciptakan hidup bukanlah untuk memiliki anak
tetapi untuk menyembah Allah SWT....
dan.....TAHNIAH dari akak yg jauh kat Ipoh ni....

shida rahman said... [Reply to Comments]

leha,bnyk2 bersabar k....sedih baca cerita awk...belum masuk part 2 lagi tuh..mesti lagi sedih saat tahu awk keguguran kan....mgkin ada hikmah di sebalik semua yg terjadi....redha kan segala yg berlaku..tuhan pasti akan gantikan sesuatu dgn yg lebih baik..bnyk2 berdoa k..take care....

veesakura said... [Reply to Comments]

Princess,kite pn nak nanges bile baca awak preggy! Nanges happy. Tapi, bila dh tau kate miscarriage, trus speechless. Tak tau nak ckp apa..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...