Sholihah Collection

"ketuk ketuk kualiiiiii. kuali sape?? kuali saya"


jeng jeng jengg
bersama saya hos anda untuk rancangannnn

"ketuk ketuk kualiiiiii. kuali sape?? kuali saya"

ye..
nama rancangan sy mmg pjg

akhirnyaaaa
sy tergerak ati nak masak utk berbukeee
isk.. bkn tak pnh masak utk buke
ececececehhh
tp time bulan pose ni time i nak mencube mcm2 mknn, mcm2 kuih
kdg2 yg tak pnh kte tau pun psl mknn tu
ececehhh
pandai tak i cover line

*abaikan bontot kuali yg hitam itu... dia pun nak gak masuk gmbr.. ape salahnyee"

 utk kali ni
sy nak masak resepi paling susah di duniaaa inii
paling susah tp paling sedappppp

mama sy selalu masakkn sy resepi ini
kdg2 mama sy masak resepi ni utk sy seorg shj
kdg2 sy seorg shj dh bole abiskn menu ni

ok
kte mulekan masak2 kte

amik pen n kertas
catat keh
nnti lupe

 bahan2:

mihun yg dh drendam dulu
bwang putih
bwang merah
isi ayam
sayur sawi
cili padi dipotong2
lada hitam

haaaaaa
susah kan
kan?
kan?
adventure gile menu ni
 
 lada hitam ade bahan utama masakan ni
takde lada hitam
lupekan la

haa
susah kan?
kan?

mule2 tumis bwg putih, bwg merah, n cili padi
 
 pastu masukkn ayam, masukkn sayur sawi
then masukkn garam
then masukkn mihun yg dh direndam tu
pastu tabur lada hitammmm sebyk mana yg korg nakk


 tadaaaaaaa
dh siapppp

Mihun Goreng Singapore Mesti Mariiiiiiiii

eh
asal nmpk putihhh sgt mihun ni
ha la
sbb i cume suke sayur sawi je
carrot i tak suke
so i masukkn sayur sawi je
then lauk yg ade pat umh ayam je
klu ade bhn lain, leh la masukkn sotong, telur dll

haa
susah gile kan
 
part paling susah ialah part utk memastikn mihun kte tidak kejung ye puan2

utk yg mengenali sy
mmg... mmg sy tak pnh masak mee grg, apetah lg mihun grg
nasi grg i selalu la masak
sbb sy trauma
 
dulu kan, time ujian ERT, i kna masak
i pilih la nk masak mihun grg singapore ni
sbb i sukeeeee gile mihun niii
so menuntut la ilmu ngan my mom...
 
i masakk la
i rendam mihun tu cam biasa
 
then i grg
lps tuuuuu mihun i kejungggggg
kejunggggg sgttttttt
mcm dawaiiii

berpeluh2 i sbb takut tak lulus ujian
ye, ternyata i lulus cukup2 mkn je
tu pun sbb dessert i menjadik
i masak bubur som som as my dessert
 
then disebbkn kcewa sgt2
i tgglkn mihun i tu kat makmal ERT
i maluuu
then ade sorg kwn i ni, baik hati, tlg bungkuskan mihun ni n masuk kelas
"norrrrrr... ni mihun ko kan... nahhh, aku dh tlg tapaukan"
ye ,tu mmg mihun i
uwaaaaaaaa

balik i nangis2 cerita kat mama
nape mihun nor kerasssssssss

mama kata
"laa, klu keras, tmbh air"

time tu i tak dpt bygkn 
boleh ke letak airrr time grg mihun

tu cerita time umur i 16
now dh 28
lps 14 tahun br i berani nk masak sndr mihun grg ni
tu pun di bawah kawalan n penyeliaan rapi oppa

ok
setel masak
oppa kata sedapppppp

ok oppa
esok nk mkn ape pulak
tp kte beli kat bazar je la ehhh
penat la ketuk2 kuali
masak mihun je dh amik masa sejam

muahahahahah

0 Juta Org Sayang Saya:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...