Sholihah Collection

Pengalaman Bersalin - FPP Hospital Putrajaya 2015 - Part 1

well, here my story
i bersalin 7.3.15
Hospital Putrajaya

i mmg takde niat lain time buat entry ni
i cume nk share xperience
moga bermanfaat utk readers kat luar if search psl FPP Hospital Putrajaya
coz i pun mcm u olls
gigih menggoggle psl ni
so far yg byk i jmpe review tahun 2012 kot
2014 takde lg
so nah, i bg review tahun 2015
latest punye

nah keyword
FPP Hospital Putrajaya

jgn lupe, if nak bersalin sini, sila booking awal2
seeloknya time 24-28weeks dh bole booking
takot full

pagi sabtu tu, i kna stat puasa pukul 8am
i tak sempat sarapan pg tu
i cume sempat jamah roti jagung ngan milo ais bungkus ikat tepi dlm kereta
sbb nk register wad awal la kononnya
kurma pun i lupe jamah.. aduyai


 untuk pengetahuan, FPP (Full Paying Patient) adalah salah satu servis yg disediakan kat Hosp Putrajaya
kat cni, sume kna byr
wing private tp kat gov hosp
reason i pilih hosp ni?
bkn senang i nk buat decision pilih hosp utk bsalin tau
betapa byk research i buat, sume org i tanye pendapat
sbnrnye sbb i nak oppa bole teman i dlm wad plus confirmation dpt katil
lgpun, dr dulu, i dimomokkan dgn cerita, utk anak 1st, better pilih gov hosp, sbb anything happen klu kat private hosp, dia akan refer ke gov hosp jugak.. org ckp la, bkn i ckp..
lama gakk la kami survey br kami decide pilih FPP ni
ingtkan dpt bersalin normal, jimat la ckit,, hehehehhe
tp sumenye dh ditentukanNYA...

so, pagi2 pukul 8am i smpi Hospital Putrajaya
i gi kaunter Hasil dia
untuk daftar wad
sekali... wad penuhhhhhhh..
what????
i kna tunggu patient wad tu discaj br i bole admit
disebabkan wad ni katil dia utk o&g sgt limited
katil ade 7bijik je tak silap i
so i menunggu di lobi , dgn puasa, dgn letih duduk lama, siap tserempak kawan lama uitm ha, ida laila
tunggu punye tunggu, hosp tak panggil2
letih wehhh
i tak tahan, i jumpe JM Dr. Azmi, i ckp i dh letih menunggu, smpi kul 12+ haaa
JM Dr. Azmi tu lawo, then dia trus kol wad, kebetulan patient dh discaj
so trus i leh check in
so kat kaunter pendaftaran ni, jgn lupe serah deposit RM3K
berpeluh bg deposit haa
hahahah

then,, i sempat ckp ngan JM Dr. Azmi, i nk jmpe Dr. Azmi dulu sblm serah diri utk operate
kenapa?
ha jap..

  
apa2 hal, i masuk wad dulu
dh letih menunggu kat lobi
i malas nk byk bunyik
awok tu nk bsalin
lg nk bising2 sbb katil penuh
so, wad i kat tingkat 5 

masuk2 wad, i dpt bilik yg 2 bedded
nnti klu bilik yg 1 bedded dh kosong, br i bole pindah sana
ahh, gasak la
lgpun, berbulan2 i survey psl FPP HPJ ni
so dh bole expect akan jd cmni

tak kisah la single or double, yg penting i nak suami i ngan i pg ptg siang malam
so, mlmnye oppa tdo sebelah i...

 
dlm kul 1pm+, smpat lg nak amik2 gmbr kenangan ni
2 bedded, kami dipisahkan ngan tirai dgn patient sebelah
so amik gmbr dulu

then i baca doa ni
gigil kepala lutut weh

pukul 2pm, citer hindutan tv3
cerita andaz apna apna
br nak layan citer hindustan
nmpk je cam rilek
tp penyu menangis sapa yg tau
eh tetibe

budak ni pun i tau tgh susah ati
tp muke kna kental weh
klu dia tak kental, i lg la tak kental


so then Dr. Azmi naik wad i
br je nak lepak tgk hindustan..
"yes, Sholihah, nurse kata u nak jumpe i"
jennng jeng jenggggg
"Dr, i nak 5 sebab knp i kna czer?"
kua dh perangai i byk tanyeeeeeee...
hahahaha

i tak tipu, 
lps Dr. jawab, i trus type kat note
nmpk date sume tu 7 March 2015
tp Dr tak cukup bg 5 sebab
Dr kata 3 point ni pun dh cukup utk soalan i
ok fine Doc fine
i nak yg terbaik utk anak i

i dh puas hati, br i leh sign borang
byk gile borang yg i kna sign
i check sume borang, i bace sume boranggg
kot la terselit borang2 lain ke, hat laki i ni bkn bole caya
hahahaha
juz kidding

choiiiiiiii....


makaaaaaaa...
tepat pukul 2, i ditolak masuk ke OT
i kna pakai srkup kepala yg mcm shower cap tu
time ni, spjg ditolak ke OT, i leh senyum2 lg kat oppa
oppa sempat ckp
"sabar ye ayg, kuatkan diri utk anak kite, kejap lg anak kte nk jmpe ayah bonda dia, sume org akan lalui moment ni ayg, kuat ye ayg..."
sempat dia tepuk2 bahu i
aikk, ingtkn mcm nk anta kawan2 masuk hostel kee
smpi je dpn pintu OT, dia ckp "ok bye ayg,, abg tunggu luar ye"
i pun blur2 jela
nurse gelak2 tanye "aik tak nak salam2 ke"

 then laki i bole gelak2 br nak salam
ok bye

masuk dlm OT
i pejam mata
i ckp, inilah masanyaaaa

i bius separuh bdn
so, i tak tau ape jd pd i
tgn terdampar kiri kanan ngan penuh wayar
time ni, i tak rase ape pun
kepala i mcm2 i pikir

cmne la rupe anak i
ikot i ke ikut oppa
mak ngan abah gamak dh smpi ke dr kg
kejap lg nak mkn ape
cmne la gamak pantang kat kg
tudung neelofa i br beli ade dlm beg i kna siap2 suh oppa letak atas katil
nnti nak amik gmbr ngan anak nk posing mcm mn

mm, lama tak lama la
then dlm 20min+ gitu, i dgr
uwekkkkkk uwekkkkkkk (bunyik nangis)
oooooowww, dan dan air mata i tumpahhh meleleh

anak i, dh kuarrrrrrrrrrrr

bnda pertama i dgr, nurse ckp
"muke mak diaaaaaaa"
trus dia tunjuk anak i kat i
time tu syahhhhhhduuuuuuu

"anak sy, anak sy...."

i dpt ciummmmmmm anak i
ok i lega dah

lps ni, ape nk jd, jadi la, i harungi jua

lps je siap , itu jammmm br i rase mcm i kat kutub utara
trus dia letak i bawah heater
menggigil2 wehhhh
menggeletar satu bdn shake shake jadinye

kua dr OT
i nmpk oppa
"abg , anak kiteeee..."
"dah, dah, selamat sumenye..."
senyum

 
tadaaaaaa
anak i
fresh  

 Dian Adelia Bt Mior Ahmad Azham

 .cium.

gigih lg i amik gmbr anak i
klu bole, i nk capture sume moment

 mama dia org yg pertama lawat Dian

 then atok, opah, makteh sampai

so utk hari ini, i msih blum rase sakit sbb kesan ubat bius stil ade
tiub kencing pun masih tpasang
cume yg i pasti , malam tu, i rase mcm mamai2
i asik ngantukkk n nk terlelap2
baby nangis, i df, then i tdo balik

krohhh krohh...

sabar.. sabar..
pjg lg cerita i...
klu buat dlm satu entry, jenuh lak nk scroll..

ok, bersambung...



15 Juta Org Sayang Saya:

rathe said... [Reply to Comments]

babe i enjoy reading haha.Kinda funny

rathe said... [Reply to Comments]

enjoyed

Nana Ahmad said... [Reply to Comments]

Salam puan.. boleh share tak cost yg puan kena byr? Tq

Fiza Mustafar Kamar said... [Reply to Comments]

finally an entry for 2015!! thx

Anonymous said... [Reply to Comments]

kos bersalin ceaser kat FPP berapa ringgit ye?

Sholihah said... [Reply to Comments]

Kos untuk 3h2m RM3050... hope this info membantu ^^

Sholihah said... [Reply to Comments]

welcome dear.. sama mcm kte dulu, sibuk google da latest entry psl fpp. hehehhe

Sholihah said... [Reply to Comments]

Kos untk 3h2m RM3050 dear... hope this info membantuu ^^

Sholihah said... [Reply to Comments]

choppp.. selama ni duk taip reply msg ni, keluar ke tak kat blog ni..
@_@

nur hidhayah mohd affendi said... [Reply to Comments]

ADA GAK ENTRY TERBARU...HEHEHEHEHE..SBB TGH PLAN NK BERSALIN MEI 2016 KAT FPP PUTRAJAYA.......:) THANKS FOR THE INFO

Sholihah said... [Reply to Comments]

@nur hidhayah mohd affendi oooww, btw, tahniahhh n sy doakan selamat semuanya yaa.. mmg harap sgt entry ni dpt membantu reader yg cr info psl fpp.. hehehe

liya mohammad said... [Reply to Comments]

sis, kos yg u mention ni ntok beraalin ceaser kan?

Anonymous said... [Reply to Comments]

Mcm mana nak book? Boleh advise?

SCHA LALA said... [Reply to Comments]

awk, sy dah 27w agak2 dia terima x utk fpp? hahahaha btw nk tnya kalau single room ni blh x bwk ank tdo skali sn? bermalam mksd sy,.... suami mmg blh jaga kn?

Unknown said... [Reply to Comments]

Nk book ke nk chck ada kekosongan utk doc..sila terus dtg ke hosp putrajaya...senang je urusan die..ade 3 doc...sorg doc perempuan..dr hamidah..iols booking under dr.hamidah..doc nye kecik2 manis garang..hehehe..tp baik..as far yg iols tnye..deorg akan terus bgi executive room..kalo full baru pegi single bed..double bed n 4bedded..suami boleh jaga..n anak above 10years old utk exec room..below kene tgl kt rmh..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...