Sholihah Collection

Alhamdulillah

Alhamdulillah
setelah sekian lama menunggu
hampir 6 bulan
stat dr proses booking, deposit, loyer, submit loan, proses loan sume bagai, kunci kini dh ade kat tgn...
tp kitorg agak beruntung ckit la..
sbb sebenrnye perumahan ni dh fully sold
tp ade dua bijik rumah yg owner dia punye loan tak lepas..
so, sy reserve sebijik, abg ipar sy reserve sebijik
syukur, dua2 lepas loan
deme yg dh reserve awal tu kiranya tunggu setahun lebih jugak la kot utk kunci diorg
sbb rumah br siap tahun lps
sy tunggu 6 bulan je

bukan main byk kunci
rumah sewa skrg dua bijik kunci je
ni klu tibe2 dpn rumah tak tahan kencing, mau terkucil jugak dpn umah cr kunci
hehehe
sbnrnye nmpk byk sbb stiap kunci ade 1 kunci spare

dh dpt kunci dlm tgn, br berani nak usha2 ape yg patut
sblm ni risau jugak, takut ade ape2 masalah pd loan

alhamdullillah
rumah ni tak la besar mn
tp cukup la utk kami suami isteri jdkan sebagai baiti jannati


Tips dan panduan memeriksa kecacatan (defect) pada rumah baru atau rumah sewa baru


PERALATAN yang diperlukan semasa check defect pada rumah baru siap atau rumah sewa.
  • Masking tape - Tape yang kaler putih/cream tu. Kalau ada retak atau crack terus lekatkan dan tanda.
  • Marker Pen - Warna merah pun ok. Senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape.
  • Kertas A4 - Tulis kan senarai kecacatan atau defect itu dengan nombor dan lokasi sekali supaya senang nak cari.


Cara dan Tips mengesan kecacatan (defect) pada rumah berkaitan dengan Air.

1. Pastikan meter air ada dan berfungsi. Semua kepala paip, shower tu dan benda-benda yang sewaktu dengannya ada.
2. Tutup semua kepala paip, pastikan sambungan betul dan tiada yang tercabut/longgar.
3. Buka pili air pada meter dan biarkan air masuk ke dalam tangki sampai penuh. Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu.
4. Bila air dah penuh dalam tangki pastikan bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tidak kemungkinan paip bocor sebelum sampai ke tangki.
5. Check air kat semua bilik air. Test satu persatu.
6. Drain pipe untuk aircond. Kena test masukkan air, takut tersumbat atau mungkin di tipu (paip tak sambung setakat gimmick je).
7. Mangkuk tandas kena test juga. Kalau air tak lancar, kemungkinan terdapat lebihan simen yang dibuang kedalamnya oleh kontraktor terbabit.


Cara dan Tips mengesan kecacatan (defect) pada rumah berkaitan dengan Elektrik

1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius (suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu...
2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh... so kita bleh tau mana satu yang problem..
3. Test semua suis kat rumah tu, pastikan tiada yang ketat atau tak leh nak tekan...
4. Ketuk kat tepi semua soket/suis.. pastikan depa dah simen tepi tu.. takut ada ruang kosong, next time mudah pecah..


Cara dan Tips mengesan kecacatan (defect) pada rumah berkaitan dengan Jubin (Tiles)

1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...
2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...
3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...


Cara dan Tips mengesan kecacatan (defect) pada rumah berkaitan dengan Pintu dan Kunci

1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..
2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock & dead lock..
3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...
4. Pintu kat pagar belakang tu kena kunci, pasang padlock yang weatherproof... jgn simpan tangga kat belakang rumah...
5. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...
6. Gunakan padlock yang berkualiti, bukan pasar malam punya... nanti rosak haru pulak tak boleh buka..
7. Padlock yang baik seperti ABUS & ABLOY mahal sgt.. guna kan YALE, SOLEX atau setara pun ok..


Cara dan Tips mengesan kecacatan (defect) pada rumah berkaitan dengan Grill besi atau Geriji

1. Design ikut budget.. tapi mesti yang agak kukuh, sebab ada design yang guna besi halus jer, mudah dipotong nanti..
2. Kunci mesti double lock.. boleh tambah selak atau kunci daripada dalam...
3. Telinga ker apa.. untuk pasang padlock tu mesti kukuh kat joint dia.. kat situ yang paling tak secure, guna tukul jer dah tercabut...
4. Mounting ke dinding, terutama tingkap mesti kuat.. skru mesti cukup kuat, kalau boleh guna besu yang ditanam dan weld ke tingkap..
5. Kalau guna grill yang boleh dibuka/safety tu.. pastikan tak boleh dibuka drp luar... nanti mudah perompak pecah cermin dan buka..


Cara dan Tips mengesan kecacatan (defect) pada rumah berkaitan dengan bumbung, atap atau ceiling (roof)

1. Kalau boleh naik ler atas tu, try tengok apa yang ada... mana ler tau ada benda asing atau defect kat situ...
2. Time hujan lebat, atau hujan.. tunggu dalam rumah atau check kat siling.. selalu time hujan lebat jer bocor atap tu..
3. pastikan tiada atap concrete tu yang retak atau pecah atau sumbing.. minta depa replace segera...
4. Kalau boleh masuk atas siling, sambil tengok tangki air.. tengok sekali joint kayu yang support bumbung tu..
5. Pastikan kayu tu elok keadaannya dan sambungan betul... bukat kayu terpakai/rosak atau yang disambung-sambung...
6. Pastikan dinding memisahkan rumah sebelah proper keadaannya, tiada lubang dan tiada retakan...


Cara dan Tips mengesan kecacatan (defect) pada rumah berkaitan dengan tangki air

1. Kena naik atas siling, baru boleh check tangki air... yang penting tengok kekuatan support/penyokong kedudukan dia..
2. Tengok kat dalam tu, takut ada benda asing... masa install depa pakai letak jer.. bersihkan tangki air daripada kekotoran/batu/pasir...
3. Kalau ada plan nak install Outdoor filter, depa akan servis bersihkan tangki air sekali.. so, minta pakar yang settelkan...
4. Paip limpah tu kena check juga, kalu pelampung rosak, air tu pegi mana...
5. Nak lagi best, pasang air kat meter... pastu check air masuk kat tangki, baru tau camner tangki tu function...

ADAB & DOA
=========
1. Boleh baca doa yang biasa tu...

Dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, serta kepada-Nya kami berserah diri

2. Baca bismillah & beri salam ketika masuk...
3. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. tawakkal kpd ALLAH..
4. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah..
5. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. "Sesungguhnya Syaitan itu lari dari rumah yang di dalamnya dibaca surat Al Baqarah."
6. Amalkan bacaan ayat² al quran, yassin dan solat berjemaah satu family... ayat kursi juga..
7. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..
8. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim... bukan party nie..
9. Bila nak keluar rumah, semasa nak kunci tu baca bismillahi tawakkal 'alallah dan baca doa nie.. minta Allah lindungi harta kita..

info sy dpt dr google dan sini

7 Juta Org Sayang Saya:

chiku ida said... [Reply to Comments]

taniah eh noor.. pansni wat umah "pemanasan umah" eh

Sholihah said... [Reply to Comments]

masyeh chiku... get ready la lps ni ikat perut i yg muncit ni utk byr rumah.. sudah semetinya i buat 'pemansan umah'.. dtg tau nntiiiiiii.. ^_^

aryana qistina...... said... [Reply to Comments]

tahniah leha..dah ada umah sendiri..kitaorg je belum ada lagi .. :)

Sholihah said... [Reply to Comments]

tq kak... bole la kak nk buat berteduh ujan panas.. ^_^ dua tahun duk apartmnet br dpt umh kak

shadashidi said... [Reply to Comments]

wow bestnya!!!! cograts

kite je masih menanti penuh sabar

Sholihah said... [Reply to Comments]

hehe. thnx shada.. dh dpt kunci ni, mmg pecah kepala, pecah poket la nk uruskan.. uhuhuhu shada umh br nnti kat mn?

Anonymous said... [Reply to Comments]

Terima kasih di atas informasi yg berguna... sebagai sumber rujukan saya nk masuk rumah baru :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...